Recht der Werkelijkheid

Article

The food label as governance space: free-range eggs and the fallacy of consumer choice

Trefwoorden food label, free-range eggs, animal welfare, regulatory governance
Auteurs Christine Parker
DOI
Auteursinformatie

Christine Parker
Christine Parker is a Professor of Law at Monash University, Melbourne Australia. She conducts socio-legal research on business regulation enforcement and compliance and lawyer ethics. Her books include The Open Corporation (2002), Explaining Compliance (edited with Vibeke Nielsen, 2011), and Inside Lawyers Ethics (with Adrian Evans, 2014).
  • Samenvatting

      In a neoliberal age governments, NGOs, food producers and retailers all state that the food system can be governed via consumer choice aka voting with your fork. This makes the retail food label an important space for contests between different actors who each seek to govern the food system according to their own interests and priorities. The paper argues that this makes it crucial to ‘backwards map’ the regulatory governance networks behind the governance claims staked on food labels. The paper uses the example of the contested meaning of ‘free-range’ claims on animal products in Australia to propose and illustrate a methodology for this backwards mapping.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.