Menm_1387-6236_2024_027_002_covr
Rss

Markt & Mededinging

Meer op het gebied van Europees recht en mededingingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4-5, 2020 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Urgentie, policentrische actie en klimaatverandering

Auteurs Anna Gerbrandy en Wolf Sauter
Auteursinformatie

Anna Gerbrandy
Prof. mr. dr. A. Gerbrandy is hoogleraar Mededingingsrecht aan de Universiteit Utrecht, non-governmental advisor bij de ACM en Kroonlid bij de SER.

Wolf Sauter
Prof. mr. dr. drs. W. Sauter is verbonden aan de ACM en deels gedetacheerd bij de Vrije Universiteit Amsterdam.
Artikel

Access_open De Concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken van de ACM: de ‘tragedy of the commons’ voorbij?

Trefwoorden Concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken, duurzaamheid, ACM
Auteurs Pim Jansen en Sarah Beeston
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 9 juli 2020 heeft de ACM de Concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken ter consultatie op haar website gepubliceerd. Hiermee beoogt de ACM te verduidelijken onder welke omstandigheden afspraken met een duurzame doelstelling met artikel 6 Mw en 101 VWEU verenigbaar zijn, inclusief op basis van de in het derde lid vervatte efficiencytoets. In deze bijdrage wordt eerst een historische parallel getrokken met de verhouding tussen de theorie van de ‘tragedy of the commons’ enerzijds en het Nederlandse poldermodel anderzijds. Vervolgens wordt de Leidraad gecontextualiseerd, beschreven en, tot slot, geanalyseerd.


Pim Jansen
Mr. dr. P. Jansen is Assistant Professor binnen de sectie Staats- en bestuursrecht van de Erasmus School of Law – Erasmus Universiteit Rotterdam (PhD, KU Leuven) en als advocaat verbonden aan de sectie Europees en mededingingsrecht van Van Doorne.

Sarah Beeston
Mr. S. Beeston is advocaat-partner en hoofd van de sectie Europees en mededingingsrecht van Van Doorne.
Artikel

Kwantificering van de voor- en nadelen van duurzaamheidsafspraken onder artikel 6 lid 3 Mededingingswet

Trefwoorden duurzaamheid, afspraken, KBA, WZA, capaciteitenbenadering
Auteurs Eva van der Zee
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage richt zich op de mogelijkheden en beperkingen om voor- en nadelen van een duurzaamheidsafspraak te kwantificeren onder artikel 6 lid 3 Mededingingswet gebaseerd op de kosten-batenanalyse, de welzijnsanalyse en de capaciteitenbenadering.


Eva van der Zee
Dr. E. van der Zee LL.M. is universitair docent aan het Instituut Recht en Economie van de Universiteit van Hamburg.
Artikel

ACM’s klaroenstoot voor duurzaamheid

Trefwoorden ACM, duurzaamheid, Concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken
Auteurs Martijn Snoep
SamenvattingAuteursinformatie

    Bijdrage van de bestuursvoorzitter van de ACM over de Concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken.


Martijn Snoep
Mr. M. Snoep is bestuursvoorzitter van de ACM.
Artikel

Concurrentie en duurzaamheid gaan hand in hand

Trefwoorden duurzaamheid, artikel 101 VWEU, concurrentie, artikel 6 Mw, Mededingingsrecht
Auteurs Eric van Damme
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage belicht de auteur de onderwerpen mededinging, duurzaamheid en klimaatverandering vanuit economisch perspectief en probeer hij te duiden wat de bijdrage van de economische wetenschap aan de discussie over mededinging en duurzaamheid zou kunnen zijn. Zijn belangrijkste stelling is dat mededinging niet slechts een instrument is, maar een publiek belang dat bescherming verdient, dat onze Mededingingswet dit belang onvoldoende beschermt en dat de ACM zich sterker als hoeder van dit belang zou moeten opstellen.


Eric van Damme
Prof. dr. E. van Damme is werkzaam bij het Departement Economie en TILEC van de Universiteit Tilburg.
Column

Boer zoekt duurzaamheid

Auteurs Barbara Baarsma
Auteursinformatie

Barbara Baarsma
Prof. dr. B.E. Baarsma is directievoorzitter van Rabobank Amsterdam en hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam.
Artikel

Duurzaamheid en het aanbestedingsrecht: wel toekomstbestendig?

Trefwoorden duurzaamheid, aanbesteding, niet-economische doelstelling
Auteurs Willem Janssen
SamenvattingAuteursinformatie

    Hoewel het aanbestedingsrecht ten aanzien van niet-economische doelstellingen voorop lijkt te lopen ten opzichte van het mededingingsrecht, laten de in dit artikel besproken denkrichtingen zien dat ook binnen dit rechtsgebied mogelijk ruimte is om de aanbestedingsregels responsiever te maken ten aanzien van de maatschappelijke context waarin aanbestedingen momenteel plaatsvinden in Nederland en de EU.


Willem Janssen
Mr. dr. W.A. Janssen is universitair docent bij het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht, tevens onderzoeker bij het Centre for Public Procurement (UUCePP) en het Utrecht Centre for Regulation and Enforcement (RENFORCE).
Artikel

Duurzaamheidsinitiatieven en het kartelverbod – wie is aan zet?

Trefwoorden duurzaamheid, kartelverbod, Concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken, ACM, Europese Commissie
Auteurs Jori de Goffau en Greetje van Heezik
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel gaat in op de beperkte mogelijkheden die er zijn onder het kartelverbod voor ondernemingen die duurzaamheidsafspraken willen maken om definitieve rechtszekerheid te krijgen over de toelaatbaarheid van deze afspraken. In deze bijdrage bespreken wij waarom de procedurele instrumenten die in de huidige systematiek kunnen worden toegepast onvoldoende ruimte bieden voor checks and balances en daardoor ook niet tot rechtsontwikkeling kunnen leiden. Vervolgens doen wij suggesties voor de inzet van bestaande en nieuwe instrumenten om tot aanvullende rechtszekerheid te komen en/of rechtsontwikkeling mogelijk te maken, teneinde de totstandkoming van de genoemde samenwerkingen maximaal te stimuleren.


Jori de Goffau
Mr. J.C. de Goffau is advocaat bij Houthoff te Amsterdam en Brussel.

Greetje van Heezik
Mr. M.C. van Heezik is advocaat bij Houthoff te Brussel.

    In dit artikel trachten de auteurs de vraag te beantwoorden in hoeverre de groene koers van mededingingsautoriteiten ook de concentratiecontrole zal of zou kunnen/moeten beïnvloeden. Tegen de achtergrond van de groene ambitie van de EU en de ACM lijkt dit waarschijnlijk en zullen marktpartijen bij het beoordelen van de mededingingsrisico’s van een transactie ook rekening moeten gaan houden met de (mogelijke oplossingen voor) effecten van een transactie op duurzaamheid.


Elske Raedts
Mr. E.N.M. Raedts is werkzaam als advocaat bij Freshfields Bruckhaus Deringer LLP te Amsterdam.

Inès Lulof
Mr. I.I. Lulof is werkzaam als advocaat bij Freshfields Bruckhaus Deringer LLP te Amsterdam.
Artikel

Wetsvoorstel ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven: een reddingsboei voor duurzaamheid?

Trefwoorden Concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken, duurzaamheid, wetsvoorstel, ACM, Wet ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven
Auteurs Arnout Koeman en Paul Deza de Massiac
SamenvattingAuteursinformatie

    In haar recent gepubliceerde Concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken oppert de Autoriteit Consument & Markt dat het wetsvoorstel ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven als mogelijkheid gebruikt kan worden om duurzaamheidsafspraken die in strijd zijn met de Mededingingswet toch verder te brengen. In dit artikel bespreken de auteurs dit wetsvoorstel en geven zij hun mening over de verschillende kanttekeningen die de Afdeling advisering van de Raad van State er eerder bij heeft gemaakt. Zij sluiten het artikel af met enkele fundamentele opmerkingen bij het wetsvoorstel.


Arnout Koeman
Mr. A.A. Koeman is advocaat bij NautaDutilh.

Paul Deza de Massiac
Mr. P.V.B.M. Deza de Massiac is advocaat bij NautaDutilh.
Artikel

Mag het licht uit?

De transitie naar duurzame energie: subsidiëring en capaciteitsmechanismen en de rol van markt en overheid in de groenestroommarkt

Trefwoorden duurzaamheid, groene stroom, energie, subsidie
Auteurs Hans Vedder
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel beschrijft de ontwikkeling naar duurzamere energieopwekking en de technische, economische en juridische impact ervan. Daarbij staat het toezicht op staatssteun centraal en wordt in kaart gebracht hoe de bevoegdheden zijn verdeeld tussen de Europese Unie (EU) en haar lidstaten.


Hans Vedder
Prof. dr. H.H.B. Vedder is hoogleraar Economisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Rutger Claassen
Prof. dr. R.J.G. Claassen is hoogleraar Politieke Filosofie en Economische Ethiek aan de Universiteit Utrecht. Correspondentie welkom op r.j.g.claassen@uu.nl.