
Questions

1. Must Article 2(2)(a) and (b) of Directive 2000/78 be
interpreted as meaning that an internal rule of a
municipal authority prohibiting, in a general and
indiscriminate manner, the members of that author-
ity’s staff from visibly wearing in the workplace any
sign revealing, in particular, philosophical or reli-
gious beliefs may be justified by the desire of the
said authority to establish an entirely neutral admin-
istrative environment?

2. Must Article 2(2)(a) and (b) of Directive 2000/78 be
interpreted as permitting a public authority to
organise an entirely neutral administrative environ-
ment by prohibiting all the members of its staff
from visibly wearing signs which reveal, in particu-
lar, philosophical or religious beliefs, whether or not
those staff members are in direct contact with the
public, where that prohibition appears mostly to
affect women and is therefore liable to constitute
indirect discrimination on the grounds of sex?

Ruling

Article 2(2)(a) of Directive 2000/78 must be interpreted
as meaning that an internal rule of a municipal authority
prohibiting, in a general and indiscriminate manner, the
members of that authority’s staff from visibly wearing in
the workplace any sign revealing, in particular, philo-
sophical or religious beliefs may be justified by the
desire of the said authority to establish, having regard to
the context in which it operates, an entirely neutral
administrative environment provided that that rule is
appropriate, necessary and proportionate in the light of
that context and taking into account the various rights
and interests at stake.

 
ECJ 30 November 2023,
case C-270/22 (Ministero
dell’Instruzione en INPS),
Fixed-Term Work

G.D., A.R., C.M. – v – Ministero dell’Instruzione,
Instituto nazionale della previdenza sociale (INPS),
Italian case

Summary

National legislation which, for the purposes of recogniz-
ing the length of service of a worker upon his or her
establishment in employment, excludes periods of serv-

ice completed under fixed-term employment contracts
that do not amount to 180 per academic year, exceeds
what is necessary and is thereby precluded by clause 4 of
the framework agreement on fixed-term work.

Question

Must clause 4 of the framework agreement on fixed-
term work be interpreted as precluding national legisla-
tion which, for the purposes of recognising the length of
service of a worker upon his or her employment as a
career civil servant, excludes periods of service complet-
ed under fixed-term employment contracts that do not
amount to 180 days per academic year or are not carried
out continuously between 1 February and the end of the
final assessment of the pupils, irrespective of the actual
number of hours worked, and limits to two thirds peri-
ods of service reaching those thresholds beyond four
years, subject to the reinstatement of the remaining
third after a certain number of years of service?

Ruling

Clause 4 of the framework agreement on fixed-term
work must be interpreted as precluding national legisla-
tion which, for the purposes of recognising the length of
service of a worker upon his or her establishment in
employment as a career civil servant, excludes periods of
service completed under fixed-term employment con-
tracts that do not amount to 180 days per academic year
or that are not carried out continuously between 1 Feb-
ruary and the end of the final assessment of the pupils,
irrespective of the actual number of hours worked, and
which limits to two thirds the taking into account of
periods of service reaching those thresholds beyond four
years, subject to reinstatement of the remaining third
after a certain number of years of service.

 
ECJ 7 December 2023,
case C-518/22 (AP
Assistenzprofis), Age
discrimination

J.M.P. – v – AP Assistenzprofis GmbH, German
case

Summary

The hiring of a personal assistant to help a disabled per-
son in everyday life may be limited to persons within the
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same age range. The ECJ’s summary of the case can be
found on https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/
application/pdf/2023-12/cp230187en.pdf.

Question

Must Article 2(5), Article 4(1), Article 6(1) and/or Arti-
cle 7 of Directive 2000/78, read in the light of the pro-
visions of the Charter and Article 19 of the UN Con-
vention, be interpreted as precluding the recruitment of
a person providing personal assistance from being sub-
ject to an age requirement pursuant to national legisla-
tion under which account is to be taken of the individual
wishes of persons who are entitled to personal assistance
services as a result of their disability?

Ruling

Article 2(5) of Directive 2000/78, read in the light of
Article 26 of the Charter and Article 19 of the UN Con-
vention, must be interpreted as not precluding the
recruitment of a person providing personal assistance
from being subject to an age requirement pursuant to
national legislation under which account is to be taken
of the individual wishes of persons who are entitled to
personal assistance services as a result of their disability,
if such a measure is necessary for the protection of the
rights and freedoms of others.

 
ECJ 14 December 2023,
case C-206/22 (Sparkasse
Südpfalz), Paid Leave

TF – v – Sparkasse Südpfalz, German case

Summary

An employee who ‘enjoys’ his annual leave while he is
quarantined, is not entitled to take that leave at a later
moment. The ECJ’s summary of the case is available on
https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/
application/pdf/2023-12/cp230189en.pdf.

Question

Must Article 7(1) of Directive 2003/88 and Arti-
cle 31(2) of the Charter be interpreted as precluding
national legislation or practice that does not permit the
carry-over of days of paid annual leave which were grant-
ed to a worker who is not sick in respect of a period

coinciding with a period of quarantine ordered by a
public authority on account of that worker having been
in contact with a person infected with a virus?

Ruling

Article 7(1) of Directive 2003/88/EC of the European
Parliament and of the Council of 4 November 2003 con-
cerning certain aspects of the organisation of working
time and Article 31(2) of the Charter of Fundamental
Rights of the European Union must be interpreted as
not precluding national legislation or practice that does
not permit the carry-over of days of paid annual leave
which were granted to a worker who is not sick in
respect of a period coinciding with a period of quaran-
tine ordered by a public authority on account of that
worker having been in contact with a person infected
with a virus.
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