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ECJ 9 November 2023,
case C-271/22-275/22
(Keolis Agen), Paid leave

XT, KD, BX, FH and NW – v – Keolis Agen SARL,
French case

Summary

The fact that an employer is a private undertaking,
holding a public service delegation, is irrelevant with
regard to the right of a worker to paid annual leave.
National legislation or national practice which allows
requests for paid annual leave made less than 15 months
after the end of the reference period and limited to enti-
tlement accrued and not exercised, due to a long-term
absence from work due to illness, during two consecu-
tive reference periods to be granted, is not precluded.

Questions

1. Must Article 7 of Directive 2003/88 be interpreted
as meaning that a worker may rely on the right to
paid annual leave against his or her employer, even
if the employer is a private undertaking holding a
public service delegation?

2. How to define the length of the carry-over period
applicable to the entitlement to paid annual leave,
referred to in Article 7 of Directive 2003/88, in the
case of a reference period equal to one year?

3. Must Artikel 7 of Directive 2003/88 be interpreted
as precluding national legislation and/or a national
practice which, in the absence of a national provi-
sion laying down an express temporal limit on the
carry-over of entitlements to paid annual leave
accrued and not exercised due to a long term
absence form work due to illness, allows applica-
tions for paid annual leave made by a worker after
the end of the reference period in which the entitle-
ment to that leave arose to be granted?

Ruling

1. Article 31(2) of the Charter of Fundamental Rights
and Article 7 of Directive 2003/88 must be inter-
preted as meaning that a worker may rely on the
right to paid annual leave, enshrined in the former
provision and given concrete expression by the lat-
ter, against his or her employer and the fact that the
employer is a private undertaking, holding a public
service delegation, is irrelevant in that regard.

2. Article 7 of Directive 2003/88 must be interpreted
as not precluding national legislation and/or a
national practice which, in the absence of a national
provision laying down an express temporal limit on
the carry-over of entitlements to paid annual leave
accrued and not exercised due to a long term
absence form work due to illness, allows requests for
paid annual leave submitted by a worker less than
15 months after the end of the reference period in
which the entitlement to that leave arose and limited
to two consecutive reference periods to be granted.

 
ECJ 9 November 2023,
case C-477/22-275/22
(Azienda regionale sarda
transporti), Working Time

ARST SpA – v – TR, OS, EK, UN, RC, RS, OA, ZB,
HP, WS, IO, TK, ME, SK, TF, TC, ND, Italian case

Summary

The concept of ‘total accumulated driving time during
any two consecutive weeks’ as set out in Article 6(3) of
Regulation No 561/2006 only covers ‘driving time’
within the meaning of Article 4(j) of that regulation.

Questions

Must Article 3(a) of Regulation No 561/2006 be inter-
preted as meaning that the concept of ‘route covered by
the service in question [not exceeding] 50 kilometres’
refers to the distance covered by the journey set by the
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transport undertaking for regular passenger services that
it provides?
Must Article 2(1)(b), read in conjunction with Arti-
cle 3(a), of Regulation No 561/2006 be interpreted as
meaning that that regulation applies to all road transport
carried out by the undertaking concerned, when the
vehicles used for the carriage of passenger on regular
services are used, principally, for routes covered by the
service in question not exceeding 50 km and, occasional-
ly, for routes covered exceeding 50 km?
Must Article 6(3) of Regulation No 561/2006 be inter-
preted as meaning that the concept of ‘total accumulated
driving time during any two consecutive weeks’, set out
in that provision, covers, other than ‘driving time’,
within the meaning of Article 4(j) of that regulation, any
‘other work’ within the meaning of Article 6(5) of that
regulation, carried out by the driver during those two
weeks?

Ruling

Article 3(a) of Regulation No 561/2006 must be inter-
preted as meaning that ‘the concept of ‘route covered by
the service in question [not exceeding] 50 kilometres’
corresponds to the route set by the transport undertak-
ing, not exceeding that distance, that the vehicle con-
cerned must travel by road in order to link a point of
departure to a point of arrival and serve, where appro-
priate, predetermined intermediary stops, in order to
ensure the carriage of passengers on the regular service
to which it is assigned.
Article 2(1)(b), read in conjunction with Article 3(a), of
Regulation No 561/2006 must be interpreted as mean-
ing that that regulation does not apply to all road trans-
port carried out by the undertaking concerned, when
the vehicles used for the carriage of passengers on regu-
lar services are used to cover, principally, routes covered
by the service in question not exceeding 50 km and,
occasionally, routes covered by the service in question
exceeding 50 km. That regulation only applies when the
routes exceed 50 km.
Article 6(3) of Regulation No 561/2006 must be inter-
preted as meaning that the concept of ‘total accumulated
driving time during any two consecutive weeks’, set out
in that provision, only covers ‘driving time’ within the
meaning of Article 4(j) of that regulation, to the exclu-
sion of any ‘other work’, for the purposes of Article 8(5)
of that regulation, carried out by the driver during those
two weeks.

 
ECJ 16 November 2023,
case C-415/22 (Acerta
and Others), Social
Insurance

JD – v – Acerta, Inasti, Belgian State, Belgian case

Summary

National legislation of a Member State which subjects
the income of an EU official who has remained in the
service of an institution until pensionable age and who
pursues a self-employed professional activity in that
Member State to the social security scheme of that State
infringes the exclusive competence of the EU to deter-
mine the rules applicable to EU officials as regards their
social security obligations.

Question

Must Article 14 of the Protocol (No 7) on the privileges
and immunities of the European Union and the provi-
sions of the Staff Regulations, in particular Article 72
thereof, be interpreted as precluding the compulsory
affiliation, under the scheme of a Member State, to the
social security scheme of that State of an EU official
who has remained in the service of an institution of the
European Union until pensionable age and who pursues
a self-employed professional activity in the territory of
that Member State?

Ruling

Article 14 of the Protocol (No 7) on the privileges and
immunities of the European Union and the provisions
of the Staff Regulations, in particular Article 72 thereof,
must be interpreted as precluding the compulsory affili-
ation, under the legislation of a Member State, to the
social security schema of that State of an EU official
who has remained in the service of an EU institution
until pensionable age and who pursues a self-employed
professional activity in the territory of that Member
State.
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