
in which both parents have an expectation of access
to paid leave if both fulfil the conditions of access to
the social security benefit, compatible with the
Directive, which requires a specific assessment,
inter alia, of the birth of a child into a single-parent
family, in order to determine the conditions of
access to and the detailed arrangements for parental
leave?

2. In the absence of a specific statutory provision laid
down by the Spanish legislature, must the eligibility
conditions for time off work for the birth of a child,
the conditions of access to the social security cash
benefit and the rules governing eligibility for paren-
tal leave, and, in particular, the possible extension of
the duration of that leave owing to the lack of anoth-
er parent other than the biological mother who cares
for the child, be interpreted flexibly pursuant to the
Community provision?

 
Case C-706/22,
Information and
Consultation

Konzernbetriebsrat der O SE & Co. KG – v –
Vorstand der O Holding SE (Holding SE), reference
lodged by the Bundesarbeitsgericht (Germany) on
17 November 2022

1. Is Article 12(2) of Regulation (EC) No 2157/2001,
in conjunction with Articles 3 to 7 of Directive
2001/86/EC, to be interpreted as meaning that,
where a holding SE is formed by participating com-
panies which do not employ employees, and do not
have subsidiaries employing employees, and the
holding SE was registered in the register of a Mem-
ber State (a so-called ‘SE without employees’) with-
out a negotiation procedure for the involvement of
employees in the SE having first been conducted,
under that directive that negotiation procedure has
to be conducted retrospectively if the SE becomes
the controlling undertaking of subsidiaries in several
Member States of the European Union which
employ employees?

2. If the Court’s answer to Question 1 is in the affir-
mative: Is the retrospective conduct of the negotia-
tion procedure in such a case possible and necessary
for an unlimited time?

3. If the Court’s answer to Question 2 is in the affir-
mative: Does Article 6 of Directive 2001/86/EC
preclude the application of the law of the Member
State where the SE now has its registered office for
the purpose of retrospective conduct of the negotia-
tion procedure if the ‘SE without employees’ was
registered in the register in another Member State
without such a procedure having first been conduc-
ted and before the transfer of its registered office

became the controlling company of subsidiaries in
several Member States of the European Union
which employ employees?

4. If the Court’s answer to Question 3 is in the affir-
mative: Is this also the case where the State where
that ‘SE without employees’ was first registered has
withdrawn from the European Union after the
transfer of the registered office and its law no longer
contains any provisions on the conduct of a negotia-
tion procedure for the involvement of employees in
the SE?
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