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Case C-133/17. Health
and safety

Danut Podila and Others — v — Societatea Nationala
de Transport Feroviar de Calatori ‘CFR Calatori’ SA
Bucuresti, reference lodged by the Romanian
Curtea de Apel Cluj on 14 March 2017

Are Articles 114(3), 151 and 153 TFEU, and the provi-
sions of Framework Directive 89/391/EEC and the
subsequent specific directives to be interpreted as pre-
cluding a Member State of the European Union from
laying down time limits and procedures which limit
access to judicial remedies for the purposes of classify-
ing work places as characterised by particular or special
conditions, with the result that workers’ rights to safety
and health at work deriving from the assessment of
those conditions, in accordance with the national provi-
sions described in the request for a preliminary ruling,
are not recognised?

Does Article 9(a) of Directive 8§9/391/EEC preclude a
national law which does not sanction an employer’s fail-
ure to obtain an assessment of the risks to safety and
health during the period of employment?

Case C-147/17. Working
time and health and safety

Sindicatul Familia Constanta and Others — v —
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia
Copilului Constanta, reference lodged by the
Romanian Curtea de Apel Constanta on 23 March
2017

Must Article 1(3) of Directive 2003/88/EC 1 in con-
junction with Article 2 of Directive 89/391/EEC 2 be
interpreted as excluding from the ambit of the directive
activity such as that of parental assistants, performed by
the applicants?

If the answer to the first question is in the negative,
must Article 17 of Directive 2003/88/EC be interpreted
to the effect that an activity such as that of parental
assistants, performed by the applicants, may be the
object of a derogation from the provisions of Article 5 of
the directive in accordance with paragraphs 1, 3(b) and
(c) or 4(b) [of Article 17]?

If the answer to the preceding question is in the affirma-
tive, is Article 17(1) or, if applicable, Article 17(3) or (4)
of Directive 2003/88/EC to be interpreted to the effect
that such a derogation must be explicit, or may it also be
implicit as a result of the adoption of special legislation
laying down other rules for organising working hours
for a particular professional activity? If such a deroga-
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tion need not be explicit, what are the minimum condi-
tions for it to be considered that national legislation
introduces a derogation and may such a derogation be
expressed in the terms deriving from Law No
272/2004?

If the answer to questions 1, 2 or 3 is in the negative,
must Article 2(1) of Directive 2003/88/EC be inter-
preted to the effect meaning that the period spent by a
parental assistant with the assisted minor, in his own
home or in another place of his choice, constitutes work-
ing time even if none of the activities described in the
individual employment contract is performed?

If the answer to questions 1, 2 or 3 is in the negative, is
Article 5 of Directive 2003/88/EC to be interpreted as
precluding national provisions such as those in Article
122 of Law No 272/2004? And if the answer should
confirm that paragraph (3)(b) and (c) or paragraph 4(b)
of Article 17 of the directive is applicable, must that
article be interpreted as precluding that national legisla-
tion?

If the answer to question 1 is in the negative and the
answer to question 4 is in the affirmative, may Article
7(2) of Directive 2003/88/EC be interpreted to the
effect that it does not, however, preclude the award of
compensation equal to the allowance that the worker
would have received during annual leave, because the
nature of the activity performed by parental assistants
prevents them taking such leave or, even though leave is
formally granted, the worker continues in practice to
perform that activity if, in the period in question, he is
not permitted to leave the assisted minor? If the answer
is in the affirmative, must the worker, in order to be
entitled to compensation, have requested permission to
leave the minor and the employer have withheld permis-
sion?

If the answer to question 1 is in the negative, the answer
to question 4 is in the affirmative and the answer to
question 6 is in the negative, does Article 7(1) of Direc-
tive 2003/88 preclude a provision such as that contained
in Article 122(3)(d) of Law No 272/2004 in a situation
in which that law gives the employer discretion to
decide whether to authorise separation from the minor
during leave and, if so, is the inability de facto to take
leave as a result of the application of that provision of
the law an infringement of EU law that meets the condi-
tions for the worker to be entitled to compensation? If
so, must such compensation be paid by the State for
infringement of Article 7 of that directive or by the pub-
lic body, as employer, which has not provided for sepa-
ration from the assisted minor during the period of
leave? In that situation, must the worker, in order to be
entitled to compensation, have requested permission to
leave the minor and the employer have withheld permis-
sion?
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