01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Rechtsbescherming bij dwangzorg aan minderjarigen

Trefwoorden Gezondheidsrecht
Auteurs Mr. R.P. de Roode
Auteursinformatie

Mr. R.P. de Roode
Robinetta de Roode is senior jurist bij Stichting PVP, patiëntenvertrouwenspersonen in de ggz, en redacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Access_open Wie bepaalt wat goede zorg is?

Trefwoorden kwaliteitsstandaarden, professionele standaard, goed hulpverlener (art. 7:453 BW), goede zorg (art. 2 Wkkgz), zelfregulering
Auteurs Mr. dr. C.B.M.C. Zegveld en Dr. J.F.L. van de Sande
SamenvattingAuteursinformatie

    Over politieke inmenging en financiële aspecten bij de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden en wat dit betekent voor de professionele standaard en de invulling van de norm van goed hulpverlener (art. 7:453 BW) en goede zorg (art. 2 Wkkgz).


Mr. dr. C.B.M.C. Zegveld
Charlotte Zegveld is Assistant Professor Digitalization of Health and Wellbeing bij het Department Private, Business & Labour Law (PBLL) van Tilburg University.

Dr. J.F.L. van de Sande
Jolien van de Sande is postdoc bij Tilburg Institute for Law, Technology, and Society (TILT) van Tilburg University en schreef haar proefschrift over de rol van publieke verantwoording bij besluitvorming over conflicterende publieke waarden door Zorginstituut Nederland.
Artikel

Naar een inclusieve gezondheidszorg?

Trefwoorden diversiteit, gelijkheid, personaliseren, discriminatie, systeemgrenzen
Auteurs Prof. mr. dr. J.G. Sijmons
SamenvattingAuteursinformatie

    De zorg is afgelopen decennia meer persoonsgericht geworden, maar is zij inclusief genoeg en niet discriminerend? Dat kan niet gezegd worden. Er is een gender- en sekseprobleem in diagnostiek en behandeling. Op andere fronten is in dit opzicht eveneens nog veel te doen. Er zijn echter ook systeemgrenzen aan de zorg. Het gelijkheidsbeginsel zelf heeft in zijn toepassing grenzen die het zorgstelsel lijkt te hebben bereikt.


Prof. mr. dr. J.G. Sijmons
Jaap Sijmons is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht.
Verslag

Visie op de toekomst van het gezondheidsrecht

Verslag van het symposium ter gelegenheid van het emeritaat van prof. mr. Johan Legemaate

Trefwoorden rechtsvergelijking, WGBO, Wkkgz, Wvggz, tuchtrecht
Auteurs I.E. Szweryn LLB, Mr. I.L.D. Mouthaan en Mr. D.J.G. Idsinga
SamenvattingAuteursinformatie

    Symposium ter gelegenheid van het emeritaat van prof. mr. Johan Legemaate op 21 juni 2024. Tijdens het symposium hebben (oud-)collega’s van Legemaate hun perspectief gegeven op vraagstukken die Legemaate in zijn carrière nauw aan het hart hebben gelegen. Sprekers: prof. mr. M.C. (Corrette) Ploem, prof. dr. ir. R. (Roland) Friele, mr. R.P. (Robinetta) de Roode, mr. W.R. (Willemien) Kastelein en prof. dr. T. (Thierry) Vansweevelt.


I.E. Szweryn LLB
Inga Szweryn is masterstudent Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Mr. I.L.D. Mouthaan
Iris Mouthaan is masterstudent Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Mr. D.J.G. Idsinga
Demi Idsinga is voormalig student Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en juridisch medewerker bij KBS Advocaten N.V.
Kroniek rechtspraak

Kroniek wetgeving gezondheidsrecht 2024

Trefwoorden wetsvoorstel, overzicht, regelgeving, ontwikkeling, gezondheidszorg
Auteurs Mr. M.E. Jannink en Mr. drs. M.A. Fijnheer
SamenvattingAuteursinformatie

    De kroniek geeft een overzicht van ontwikkelingen in de Nederlandse wetgeving relevant voor de gezondheidszorg in de periode 1 januari 2023 tot 1 juli 2024. In deze periode was het kabinet-Rutte IV meer dan een jaar demissionair. Omdat weinig wetsvoorstellen controversieel verklaard zijn, bevat de kroniek een keur aan besprekingen van lopende wetgevingstrajecten, nieuwe wetgevingstrajecten en wetsvoorstellen die ter consultatie zijn voorgelegd.


Mr. M.E. Jannink
Marlou Jannink is advocaat bij AKD te Amsterdam.

Mr. drs. M.A. Fijnheer
Matthijs Fijnheer is advocaat bij AKD te Amsterdam.

Mr. M.M. Spaander, MSc
Merel Spaander is promovenda gezondheidsrecht bij de afdeling Ethiek, Recht & Humaniora van het Amsterdam UMC en universitair docent gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.