Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Article

Van zorgen voor naar zorgen met

Verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid in het samenspel tussen formele zorg en mantelzorgers uitgelicht

Trefwoorden mantelzorg, informele zorg, zorgplicht, participatie
Auteurs Drs. M.H. Bosveld, Mr. L. Lelij, Mr. dr. M.M. ten Hoopen, Prof. dr. M.A. van Bokhoven en Prof. dr. W.N.K.A. van Mook
DOI
Auteursinformatie

Drs. M.H. Bosveld
Matthijs Bosveld is arts-onderzoeker bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en promovendus aan het Care and Public Health Research Institute (CAPHRI), vakgroep Huisartsgeneeskunde, evenals de School of Health Professions Education (SHE) van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij bestuurder bij Stichting KOMPAZ Nederland.

Mr. L. Lelij
Lieve Lelij is meester in de rechten, na recent de master Recht en Arbeid aan de Universiteit Maastricht te hebben afgerond.

Mr. dr. M.M. ten Hoopen
Rankie ten Hoopen is universitair docent Gezondheidsrecht bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Maastricht, en wetenschappelijk medewerker bij Boels Zanders.

Prof. dr. M.A. van Bokhoven
Marloes van Bokhoven is huisarts en hoogleraar interprofessioneel samenwerken en leren in de eerstelijnsgezondheidszorg aan het Care and Public Health Research Institute (CAPHRI), vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht.

Prof. dr. W.N.K.A. van Mook
Walther van Mook is internist-intensivist, directeur medische vervolgopleidingen aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum, en hoogleraar professionele ontwikkeling bij de School of Health Professions Education (SHE) van de Universiteit Maastricht.
  • Samenvatting

      Het betrekken van patiënten en mantelzorgers bij geneeskundige behandeling staat toenemend in de belangstelling. In dit artikel bespreken we de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid van de zorgaanbieder, zorgverleners en mantelzorgers. We pleiten ervoor de wettelijke zorgvuldigheidseisen voor zorgverleners zoveel mogelijk, maar met oog voor de praktische haalbaarheid, te vertalen naar de situatie waarin samen zorg wordt verleend.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.