Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Legislation

Het voorstel Wet versterking waarborgfunctie Awb

Trefwoorden Algemene wet bestuursrecht, evenredigheidsbeginsel, dienstbaarheidsbeginsel, menselijke maat, laagdrempelige geschilbeslechting
Auteurs M.L.M. van der Loop
DOI
Auteursinformatie

M.L.M. van der Loop
Mr. M.L.M. (Marte) van der Loop is wetgevingsjurist bij de directie Constitutionele Zaken en Wetgeving van het Ministerie van BZK en betrokken bij het opstellen van het voorstel Wet versterking waarborgfunctie Awb.
  • Samenvatting

      Het voorstel voor een Wet versterking waarborgfunctie Awb bevat een aantal voorstellen om de Algemene wet bestuursrecht (Awb) te wijzigen. Het wetsvoorstel richt zich op de eerste plaats tot de derde poot van de trias, het bestuur ofwel de uitvoering. Vanuit staatsrechtelijk oogpunt springt de wijziging van artikel 3:4 Awb (evenredigheidsbeginsel) en de codificatie van het dienstbaarheidsbeginsel eruit. Artikel 3:4 Awb wordt zo gewijzigd dat een evenredigheidstoets mogelijk wordt bij gebonden bevoegdheden, ook als die zijn opgenomen in formele wetten. Volgens de memorie van toelichting blijft deze wijziging binnen het kader van artikel 120 Grondwet. Daarnaast worden bepalingen opgenomen die bevorderen dat vaker persoonlijk contact tussen burger en overheid tot stand komt. Zo moet een beschikking contactinformatie bevatten en moet een bestuursorgaan bij de ontvangst van een bezwaarschift in beginsel contact opnemen met de indiener om de verdere behandeling van het bezwaarschrift te bespreken. Overige onderwerpen zijn de codificatie van het dienstbaarheidsbeginsel, de verschoonbaarheid van te laat ingediende bezwaarschiften, een burgerlus in de procedure bij de bestuursrechter (die een belanghebbende de gelegenheid biedt om zijn beroepsgronden verder te onderbouwen of ingenomen stellingen aannemelijk te maken) en nog enkele onderwerpen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.