Tbsh
Rss

Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2020 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

De uitbreiding van de sluitingsbevoegdheid in artikel 174a Gemeentewet en de taak van de burgemeester als sheriff

Trefwoorden burgemeester, openbare orde, handhaving, bestuursstrafrecht, sheriff
Auteurs Mr. dr. drs. B. van der Vorm
SamenvattingAuteursinformatie

    In het verband van de aanpak van ondermijnende misdaad zal de sluitingsbevoegdheid, die is neergelegd in artikel 174a, eerste lid, Gemeentewet, worden uitgebreid met twee nieuwe sluitingsgronden. Op deze wijze kunnen woningen ook worden gesloten indien de openbare orde door ernstig geweld of geweld wordt verstoord. Hoe moet deze uitbreiding worden aangemerkt? Is het vooral een instrument voor de burgemeester als openbare-ordehandhaver of als sheriff? In dit redactioneel wordt betoogd om een wettelijke taak voor de burgemeester in de bestuurlijke aanpak van misdaad te ontwikkelen.


Mr. dr. drs. B. van der Vorm
Mr. dr. drs. B. van der Vorm is universitair docent straf(proces)recht en is verbonden aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen en het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging van de Universiteit Utrecht. Hij is tevens redacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Cassatie in Caribische strafzaken

Opmerkelijke cassatietechnische verschillen tussen het Nederlandse en het Caribische strafprocesrecht

Trefwoorden cassatie, Caribische strafzaken, exequatur, verstek, rijkswet
Auteurs Mr. S. van den Akker
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage gaat de auteur in op de (cassatietechnische) verschillen in het strafprocesrecht tussen de Cariben en Nederland. Die verschillen worden vanuit het perspectief van de cassatieadvocaat kritisch beschouwd in het licht van het concordantiebeginsel en het EVRM. De auteur is van mening dat er voor de Hoge Raad een taak is weggelegd met betrekking tot de interpretatie van het Caribische verstekbegrip in het licht van het concordantiebeginsel. Daarbij is voor de Antilliaanse wetgever de taak weggelegd om diens omissie te herstellen door beroep in cassatie open te stellen in exequaturzaken.


Mr. S. van den Akker
Mr. S. (Sam) van den Akker is strafrechtadvocaat bij Baumgardt Strafcassatie te Rotterdam.
Artikel

De overtredingen betreffende de veldpolitie: overheveling naar het bestuursrecht?

Trefwoorden keuzefactoren, boetestelsels, overtredingen, bestuursstrafrecht, handhaving
Auteurs Mr. dr. drs. B. van der Vorm
SamenvattingAuteursinformatie

    In Titel VII van het Derde Boek van het Wetboek van Strafrecht zijn de overtredingen betreffende de veldpolitie neergelegd. De meeste van deze strafbepalingen, met uitzondering van het bekende artikel 461 Sr, hebben een exotisch en niet-alledaags karakter. De handhaving van deze delicten geschiedt thans door bijzondere opsporingsambtenaren. Een toetsing aan de keuzefactoren, zoals deze zijn geformuleerd in het Nader rapport bestuurlijke boetestelsels en het Integraal afwegingskader, laat zien dat de artikelen 458, 459 en 460 Sr in aanmerking kunnen komen om te worden overgeheveld naar het bestuursrecht. Dit geldt niet voor het bekende artikel 461 Sr.


Mr. dr. drs. B. van der Vorm
Mr. dr. drs. B. van der Vorm is universitair docent straf(proces)recht en is verbonden aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen en het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging van de Universiteit Utrecht. Hij is tevens redacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Een analyse aan de hand van het faillissementsstrafrecht van de strafrechtelijke risico’s voor ondernemers ten tijde van de coronacrisis

Trefwoorden faillissementsfraude, coronacrisis, NOW, TOZO, TOGS, bankbreuk, subsidie
Auteurs Mr. S.B. Oosterhof en Mr. F.A. Dudok van Heel
SamenvattingAuteursinformatie

    Ondernemers die financieel werden getroffen door de gevolgen van de coronacrisis konden vanaf april 2020 aanspraak maken op diverse financiële steunmaatregelen van de overheid. De regering kondigde direct aan hard te zullen optreden tegen misbruik van deze noodmaatregelen. In dit artikel worden op grond van het faillissementsstrafrecht de risico’s geanalyseerd voor ondernemers en ondernemingen die, ondanks aan hen uitgekeerde noodsteun, failliet worden verklaard.


Mr. S.B. Oosterhof
Mr. S.B. Oosterhof is advocaat bij Van Barneveld Advocaten.

Mr. F.A. Dudok van Heel
Mr. F.A. Dudok van Heel is advocaat bij Sjöcrona Van Stigt Advocaten.
Trending Topics

Access_open Knevelarij in de toeslagenaffaire?

Trefwoorden Knevelarij, Toeslagenaffaire, Belastingdienst, Integriteit, Corruptie
Auteurs Mr. dr. E. Sikkema
SamenvattingAuteursinformatie

    De toeslagenaffaire laat zien dat de mogelijkheid van strafvervolging van individuele ambtenaren wegens knevelarij in de praktijk in beeld kan komen. In deze bijdrage wordt helderheid verschaft over de reikwijdte en betekenis van de strafbaarstelling van knevelarij. Het strafrechtelijke onderzoek dat naar aanleiding van de aangifte door het ministerie is ingesteld, zal moeten uitwijzen of er in de toeslagenaffaire inderdaad sprake is geweest van knevelarij. Veel zal daarbij afhangen van het antwoord op de vragen of en in hoeverre – en op welk moment – individuele ambtenaren van het onverschuldigde karakter van de teruggevorderde bedragen op de hoogte waren.


Mr. dr. E. Sikkema
Mr. dr. E. Sikkema is wetgevingsadviseur bij de Afdeling advisering van de Raad van State.
Jurisprudentie

Het verschoningsrecht van de rechtspersoon

Trefwoorden Verschoningsrecht, Interne onderzoeken, Waiver doctrine, Advocaten, Enquêterecht
Auteurs Mr. J. Boonstra-Verhaert
SamenvattingAuteursinformatie

    Aan wie het verschoningsrecht toekomt, welke informatie in beginsel onder het verschoningsrecht valt en wie zich op het verschoningsrecht kan beroepen, is recent door de Hoge Raad in civilibus verduidelijkt in het kader van het onderzoek van de Ondernemingskamer inzake SNS Reaal c.s. De Hoge Raad heeft bepaald dat aan de rechtspersoon die zich tot een advocaat of notaris heeft gewend geen afgeleid verschoningsrecht toekomt. De rechtspersoon kan wel een gerechtvaardigd belang hebben om te weigeren mee te werken aan een onderzoek. In dat geval kan ‘de rechtspersoon zich ook op de vertrouwelijkheid van de met de advocaat of notaris uitgewisselde informatie beroepen, indien de advocaat of notaris zich ter zake van deze informatie niet op het verschoningsrecht beroept’. Ook notulen en bestuursbesluiten kunnen informatie bevatten die onder het verschoningsrecht valt. Dit geldt eveneens voor informatie die door de rechtspersoon met derden, zoals in dit geval DNB en het ministerie van Financiën, is uitgewisseld.


Mr. J. Boonstra-Verhaert
Mr. J. Boonstra-Verhaert is initiator van BijzonderStrafrecht.nl, aan TBS&H verbonden als eindredacteur en als Senior Legal Advisor werkzaam bij De Brauw op de praktijkgroep Corporate Crime & Investigations.
Jurisprudentie

Kroniek ondernemingsstrafrecht

Eerste helft 2020

Auteurs Prof. mr. H.J.B. Sackers (red.), Mr. J. Boonstra-Verhaert, Mr. dr. S.S. Buisman e.a.

Prof. mr. H.J.B. Sackers (red.)

Mr. J. Boonstra-Verhaert

Mr. dr. S.S. Buisman

Mr. A.A. Feenstra

Mr. K.M.T. Helwegen

Mr. dr. I. Koopmans

Mr. V.S.Y. Liem

Prof. mr. M. Nelemans

Mr. dr. J.S. Nan

Mr. dr. E. Sikkema

Mr. dr. drs. B. van de Vorm

Mr. dr. W.S. de Zanger