ALGEMENE MEDEDELING

In de loop van januari 2025 wordt deze online omgeving geïntegreerd in Boomportaal (www.boomportaal.nl), waarna deze omgeving wordt opgeheven. Vanaf dat moment linkt deze URL automatisch door naar Boomportaal.

DOI: 10.5553/SJB/056266842023060003017

Surinaams JuristenbladAccess_open

Diversen

Toespraak bij de opening van het zittingsjaar 2024 van het Hof van Justitie van Suriname

Auteurs
DOI
Toon PDF Toon volledige grootte
Auteursinformatie Statistiek Citeerwijze
Dit artikel is 14 keer geraadpleegd.
Dit artikel is 10 keer gedownload.
Aanbevolen citeerwijze bij dit artikel
I.H.M.H. Rasoelbaks, 'Toespraak bij de opening van het zittingsjaar 2024 van het Hof van Justitie van Suriname', Surinaams Juristenblad Aflevering 3 2023, DOI: 10.5553/SJB/056266842023060003017

Dit artikel wordt geciteerd in

    • Toespraak ter gelegenheid van de opening van het zittingsjaar 2024 van het Hof van Justitie in het gerechtsgebouw aan het Onafhankelijkheidsplein no 4 te Paramaribo, op vrijdag 6 oktober 2023 om 10.00 uur des voormiddags.

    • Bij de opening van deze buitengewone openbare zitting wil ik eenieder van harte welkom heten.
      Een bijzonder woord van welkom aan:

      • de Voorzitter van de Nationale Assemblée;

      • de Voorzitter van het Constitutioneel Hof;

      • de leidinggevende Rechters van de sectoren en Units van de rechtspraak;

      • de Minister Justitie en Politie Ad Interim;

      • directeuren kabinet President en beleidsadviseurs kabinet President en Vicepresident;

      • Deken en bestuursleden van de Sova;

      • vertegenwoordigers van de SNB, CDR en SJV;

      • directeur, griffiers en staffunctionarissen van de Rechterlijke Organisatie;

      • aanwezige notabelen en genodigden die ook meekijken en luisteren via live-stream;

      • aanwezige mediahuizen van harte welkom, ook via live-stream;

      • en niet te vergeten, onze Vrienden van de rechtspraak hier aanwezig.


      Ik ga thans over tot benoeming van de Commissie van in- en uitgeleide van de waarnemend President van de Republiek Suriname. Deze commissie bestaat uit de vicepresident van het Hof van Justitie mr. drs. C.C.L.A Valstein-Montnor en het lid van het Hof van Justitie mr. D.D. Sewratan.
      Ik vraag de Commissie om de waarnemend President van de Republiek Suriname te begeleiden naar zijn zitplaats en schors de zitting voor enkele ogenblikken.
      De geschorste zitting wordt hervat en ik heet de Waarnemend President van de Republiek Suriname van harte welkom op deze buitengewone openbare zitting van het Hof van Justitie in verband met de opening van het zittingsjaar 2024!

    • Jaarrede President Hof van Justitie 2024

      Geachte aanwezigen;
      De missie van het Hof van Justitie vindt haar grondslag in artikel 139 van de Grondwet: ‘De hoogste instantie van de Rechterlijke Macht met rechtspraak belast draagt de naam Hof van Justitie van Suriname. Het Hof houdt toezicht op de geregelde “afdoening van alle rechtsgedingen”.’
      Het was geen sinecure om de rechtspraak in 2023 gaande te houden; ik val met de deur in huis met enkele uitdagingen van het afgelopen zittingsjaar:

      • De algehele financieel-economische situatie en de beperkte en bij mondjesmaat beschikbare begrotingsmiddelen.

      • Calamiteiten die ontstonden toen een RPG-projectiel met handgranaat was geworpen bij het gerechtsgebouw strafzaken aan de Wulfinghstraat, waardoor urgent de beveiliging van de gerechtsgebouwen moest worden opgevoerd.

      • Het springen van de tegels van de begane grond en eerste verdieping in het gerechtsgebouw strafzaken aan de Wulfinghstraat en de herbetegeling.

      • Het defect raken van de liftinstallaties in de gerechtsgebouwen civiele zaken en strafzaken en stagnatie tot heden bij de aankoop en installatie van een nieuwe lift voor de Wulfinghstraat.

      • Het voor langere tijd wegvallen van de airconditioning in het gerechtsgebouw civiele zaken aan de Grote Combeweg.

      • De heersende bureaucratie bij de centrale overheid, met verdovende kracht voor het uitvoeren van een goed personeelsbeleid binnen de rechterlijke organisatie.

      • Het wegtrekken van gekwalificeerd personeel van de rechterlijke organisatie, met het oog op lotsverbetering.


      Rechters, schrijfjuristen, griffiers, medewerkers – ook van de bedrijfsvoering – hebben niettemin alles in het werk gesteld om de dienstverlening aan de rechtzoekende te garanderen.
      Vertrouwen, geduld en begrip van de samenleving, in het bijzonder de justitiabelen en de advocatuur, worden zijdens het Hof hooglijk gewaardeerd.
      Het past daarom U allen dank te zeggen voor enerzijds uw inzet, samenwerking en ondersteuning en anderzijds uw vertrouwen, geduld en begrip het afgelopen zittingsjaar 2023.
      Met vereende krachten hebben we zo de volgende resultaten kunnen neerzetten in het zittingsjaar 2023 voor wat betreft de behandeling en afhandeling van rechtszaken, want daar draait het allemaal om volgens de missie van artikel 139 van de Grondwet; het geregeld afdoen van alle rechtsgedingen.

      Cijfers Unit Kort Geding

      Onderstaand ziet u enkele statistieken van de Civiele Sector, Unit Kort Geding waar 5 rechters zitting in hebben.
      De nieuw binnengestroomde zaken blijven rond het jaargemiddelde van 600 zaken, waar tegenover 689 uitspraken voor 2023 zijn genoteerd. Dit geeft een positieve balans van de output ten opzichte van de input.
      Er is een werkvoorraad van 64 zaken aan uitspraken voor de komende maanden, terwijl in 336 zaken nog proceshandelingen door partijen verricht moeten worden. In het team Kort Geding waren 5 rechters werkzaam het afgelopen zittingsjaar en in het nieuwe zittingsjaar zullen er 4 daarin werkzaam zijn.

      Cijfers Unit Handel

      Onderstaand ziet u de statistieken van de Unit Handel voor de periode oktober 2022 tot september 2023. In deze unit werken er 10 rechters.
      De cijfers van Unit Handel geven het volgende beeld:
      Ook in bodemzaken is er winst behaald in 2023 met het project wegschrijven van achterstanden. Er zijn veel meer zaken afgehandeld (2163) dan er nieuwe zaken zijn bijgekomen (1205).
      Onderstaand treft u de statistieken aan van de Unit Handel, na het verloop van Comparitie na Antwoord (CNA), voor de periode oktober 2022 tot september 2023.
      Van de 1205 nieuwe zaken zijn na het antwoord, 423 zaken beland in het regiem van Comparitie na Antwoord met 41 schikkingen, 198 vonnissen en 171 nog lopende CNA’s en dit alles binnen een jaar!
      In de Unit Handel waren 10 rechters werkzaam het afgelopen zittingsjaar, waarvan 5 belast zijn met comparitie na antwoord.
      In het nieuwe zittingsjaar zullen 11 rechters belast worden met de rechtspraak in de Unit Handel, waarvan 3 voor handelszaken in de districten Nickerie, Marowijne en Brokopondo en 8 voor handelszaken in Paramaribo.
      Ingelopen achterstanden middels project wegschrijven van achterstanden Unit Handel. De achterstanden in uitspraken in langlopende civiele zaken in de Unit Handel, eerste aanleg, zijn het afgelopen zittingsjaar ingelopen en het hof zet zich ervoor in dat een gemiddeld gecompliceerde civiele zaak in de unit handel, met 3 tot 5 beslispunten, een doorlooptijd heeft van maximaal 2 jaren, daar waar het in het verleden gemiddeld 6-8 jaren kon duren; ik heb het dan niet over de 10% van heel gecompliceerde handelszaken met meer dan 5 beslispunten. De minder gecompliceerde zaken met minder dan 3 beslispunten worden uiteraard sneller afgehandeld in het regiem van CNA.
      In de Unit Kort Geding en Handel worden ook de arbeidszaken, huurzaken en grondzaken behandeld conform het nieuw procesreglement voor civiele zaken.
      Rechters bekijken elke zaak met de nodige zorg, omdat elke zaak een oplossing waard is.

      College van Arbeidszaken

      Voor wat betreft arbeidszaken waarbij de dienst arbeidsinspectie en de ontslagcommissie van het Departement van Arbeid en Jeugd zijn betrokken bij de civiele rechter, is de huidige doorlooptijd tussen 6 maanden en een jaar.
      In het laatste kwartaal van 2023 zullen de randvoorwaarden besproken worden met voornoemd Departement teneinde na te gaan of en hoe het nieuw in te stellen College van Arbeidszaken kan worden ingebed binnen de rechtspraak voor meer snelheid.
      Ik kan u nu reeds verzekeren dat versnelling van arbeidszaken met instelling van het college van arbeidszaken niet het gewenste resultaat zal sorteren omdat een samengestelde kamer met 3 rechters langer neemt voor behandeling en besluitvorming dan de unus judex.

      Huurcommissie

      Huurzaken worden nog steeds aangelegd bij de civiele rechter, terwijl er wettelijk een huurcommissie door het Departement van Sociale Zaken moet worden ingesteld. Het Hof merkt niks van een goed functionerende huurcommissie en zal rechtsingang blijven verlenen in zaken betreffende huur-verhuur totdat de Huurcommissie in goed overleg de behandeling van dergelijke zaken overneemt.

      Grondzaken

      De tienallen grondzaken die lopen in de Unit Kort Geding en Handel tegen het Departement van Grondbeleid en Bosbeheer, vaak met veroordelingen tot dwangsommen, die nota bene verbeuren, levert de Staat veel schade op en baart het Hof zorgen omdat er nodeloos een grote werkdruk voor de rechterlijke macht ontstaat.
      De vraag is of er geen lering getrokken wordt uit de beslissingen en de overwegingen in de vonnissen van dergelijke zaken, zodat dezelfde fouten niet telkens weer gemaakt worden.
      De executieve macht zal hierop gedegen beleid moeten doen afstevenen, zodat er geen tot weinig behoefte ontstaat om de rechter te adiëren.

      Familie Unit

      Onderstaand ziet u de statistieken van de Unit Familiezaken voor de periode oktober 2022 – september 2023. In deze unit werken 8 rechters.
      In deze unit gaat het onder andere om aanbieding en verzoeningscomparitie, echtscheidingen, scheiding en delingen en maritaal beslag, alimentatie, zwarigheden, rechtsvermoeden van overlijden, omgangsregelingen, beschermingsbevelen, toestemming huwelijk, toestemming en betwisting erkenning, ontkenning wettigheid, voogdijvoorzieningen en overige gezagsvoorzieningen waaronder: adoptie, onder curatele stelling en bewindvoering, ontzetting en ontheffing en ondertoezichtstelling minderjarigen.
      Nieuwe zaken blijven rond het jaargemiddelde, terwijl de lopende zaken en uitgestelde uitspraken tot beheersbare proporties zijn teruggebracht.

      Overige civiele zaken eerste aanleg

      Onderstaand zijn de statistieken van de overige civiele zaken in eerste aanleg voor de periode oktober 2022 – september 2023.
      Onder deze categorie civiele zaken worden onder andere gerekend de burgerlijke stand zaken, passeren van akten en extra judiciële zaken, waaronder faillissementen en verzegeling en ontzegeling.
      Het beeld is vrij positief wat betreft deze zaken omdat er slechts 4 lopende zaken zijn op deze rollen.
      Afgelopen zittingsjaar zijn er geen faillissementen ingediend. Is de conclusie gerechtvaardigd dat de financieel-economische situatie in ons land geen effect heeft op het failliet raken van personen of rechtspersonen? In betere stelsels gaan honderden personen en bedrijven jaarlijks failliet! Dit fenomeen is echt een wetenschappelijke studie waard.

      Verdere decentralisatie rechtspraak

      Nickerie

      De cijfers die in de civiele sector zijn gepresenteerd zijn inclusief de cijfers van het district Nickerie civiel eerste aanleg. In het nieuwe zittingsjaar zullen er vaste tolken worden ingezet in de talen waarvoor die nodig zijn op de zitting in Nickerie.
      Het afronden van het gerechtsgebouw Nickerie zal in overleg met de Regering als prioriteit gelden voor 2024.
      De huidige zittingsruimte in een pand toebehorende aan het Departement van Sociale Zaken en heeft zijn beste tijd gehad. Het District verdient een bij-de-tijds gerechtsgebouw, dit mede gelet op de komende economische activiteiten in het district.
      De Regering, met name de Departementen van Openbare Werken en Justitie zijn hier aan zet en er zullen hiervoor middelen moeten worden ingeruimd op de begrotingen van genoemde Departementen van 2024 of op de begroting van het Hof van Justitie voor het afbouwen van het nieuw gerechtsgebouw dat vanaf 2009 ligt te verpauperen en thans een goed verblijf schijnt te geven aan dak- en thuislozen.

      Marowijne en Brokopondo

      Het Hof en de departementen van Justitie en Regionale Ontwikkeling zijn thans zover dat de eerste zittingen in de districten Marowijne en Brokopondo zijn gepland voor de 2e week van december 2023. De zittingslocatie van Marowijne wordt nog in onderling overleg vastgesteld.
      De rechtspraak wordt dichterbij de bewoners van genoemde districten gebracht en in de districten zullen de volgende categorie civiele zaken in eerste aanleg worden behandeld:

      • Geldvorderingen en kleine handelszaken voor een nog te bepalen bedrag; alsook huur en arbeidszaken.

      • Familiezaken, waaronder ouderlijke macht, voogdijvoorzieningen en beschermingsbevelen;

      • Burgerlijkestandzaken, waaronder verbeteringen en aanvullingen van aktes van de burgerlijke stand.

      Cijfers Unit Hof Civiel

      Tot slot voor de civiele sector treft u onderstaand de statistieken aan van de Unit Hof Civiel en Ambtenarenzaken, voor de periode oktober 2022 – september 2023.
      Waar we in de Unit Hof Civiel in 2021, 64 uitspraken hadden en in 2022, 278 uitspraken, heeft de unit met het project wegschrijven van achterstanden winst behaald in 2023 door in totaal 314 zaken uitspraak te doen.
      De achterstand aan nog te wijzen vonnissen bedraagt evenwel nog 395 die overgaan naar het nieuwe zittingsjaar teneinde met de voortzetting van het project wegschrijven van achterstanden verder te doen reduceren. Ook zullen meerdere rechters worden ingezet in hoger beroep civiel in 2024.
      In overleg met de SOVA zullen de zaken waarin advocaten hoger beroep hebben aangetekend en die zijn blijven liggen bij het kantongerecht, verder worden opgeschoond in het nieuwe zittingsjaar.
      De meest prangende civiele zaken in hoger beroep zijn in elk geval afgewikkeld met het project wegschrijven achterstanden en het hof werkt gestaag toe naar afdoening van de overige civiele zaken in hoger beroep;

      Cijfers strafsector

      Ik presenteer u thans de cijfers in de strafsector, periode oktober 2022 – september 2023, allereerst van de Unit Rechter-Commissaris, e.e.a. ook in vergelijking met het vorige zittingsjaar.

      Unit Rechter-Commissaris

      Nieuw ingediende en afgehandelde toetsingen, bewaringen en verzoeken tot invrijheidstelling, de zgn. 54a verzoeken, komen in totaal op 6.079 zaken, ruim 1.173 zaken meer dan het vorig zittingsjaar. Voormelde zaken zijn afgehandeld met 11 rechters.
      Er zijn in totaal 13 gerechtelijke vooronderzoekingen ingediend in 2023, waarvan 5 zijn afgehandeld en 8 zijn nog lopende.

      Unit Kanton Strafzaken

      Voor wat betreft de Unit Kanton Strafzaken, dus eerste aanleg, presenteer ik u onderstaande statistieken voor de periode oktober 2022 – september 2023.
      Nieuw ingediende strafzaken bij de Unit Kanton Strafzaken alsook de uitspraken en de nog lopende strafzaken in eerste aanleg balanceren rond het jaargemiddelde. Uit specifieke cijfers van deze unit en de Unit RC valt af te leiden dat vermogensdelicten wel zijn toegenomen ten opzichte van het vorig zittingsjaar.

      Unit Hof Strafzaken

      Tot slot voor wat betreft de units van de rechtspraak, presenteer ik u de statistieken van de Unit Hof Strafzaken.
      Nieuw binnengekomen commune-misdrijven en overtredingen, inclusief verkeers­misdrijven en raadkamerverzoeken in 2023, geven een beeld van totaal 389 zaken en totaal aan uitspraken 337. Zaken die overgeheveld zijn naar het nieuwe zittingsjaar zijn in totaal 80, waarvan 66 lopende zaken en 14 zaken die voor uitspraak staan.
      De strafzaken die in eerste aanleg en hoger beroep worden geappointeerd, worden redelijk snel afgewikkeld en het hof zal in 2024 een snellere doorloop en afdoening van strafzaken in hoger beroep bevorderen door de instelling van een tweede kamer voor hoger beroep strafzaken, omdat er een stroom van zaken verwacht wordt op het Hof waarin hoger beroep is aangetekend en die opgestuurd moeten worden door de Unit eerste aanleg strafzaken.

      Totale statistieken oktober 2022 – september 2023

      Geachte aanwezigen,
      In onderstaand overzicht treft u de totale statistieken aan voor de periode oktober 2022 – september 2023.
      Rechtspraakbreed zijn er in 2023, 21.262 nieuwe zaken binnen gekomen en zijn er 19.634 uitspraken gedaan. Totaal zijn er, samen met de nog lopende zaken en zaken die voor uitspraak staan, rechtspraak breed in 2023, 43.977 zaken een of meer keren in de units over de groene tafel gegaan bij de in totaal 30 rechters die werken binnen het primair proces van de rechtspraak. In 2022 waren er rechtspraakbreed in totaal 46.860 zaken.
      Zowel nieuwe zaken als uitspraken zijn in 2023, rechtspraakbreed toegenomen ten opzichte van 2022 met respectievelijk 817 en 481 zaken. Dit duidt erop dat de rechtspraak beheersbaar is gebleven en niet oververhit is geraakt; de rechters en ondersteuners hebben wel een hitte gevoeld.
      Ondanks een toename van de nieuwe zaken in 2023, is het algeheel totaal van 2023, 2883 zaken minder dan het algeheel totaal van 2022.
      De rechters en ondersteuners in het primair proces verdienen hiervoor een pluim­pje, aangezien zij veel meer lopende zaken hebben weggewerkt uit voornamelijk de categorie lopende zaken, dan er nieuwe zaken zijn binnengekomen.
      Verdere modernisering van de rechtspraak voor wat betreft digitalisering en snelheid van het primair proces en de bedrijfsvoering zal in 2024 worden voortgezet, te weten:

      • onderhoud en uitbouw zaaksregistratiesysteem civiele zaken met een documentbeheerssysteem;

      • ontwikkelen digitale zaaksregistratie en document beheers-systeem strafzaken;

      • uitbreiding capaciteit primair proces en bedrijfsvoering van de organisatie.


      Het Hof zal in het dienstjaar 2024 de verdere modernisering en versnelling van het primair proces en de bedrijfsvoering van de rechtspraak ter hand nemen en wel middels implementatie van de volgende beleidsonderdelen:

      1. Onderhoud en uitbouw van een digitaal zaakregistratiesysteem civiele zaken en implementatie van een document-beheerssysteem civiele zaken; o.a. met de volgende onderdelen:

        • ontwikkelen, beschrijven en uitvoeren van een ICT-beleid voor de rechtspraak;

        • beter data- en licentiebeheer met ondersteuning van Datassur en uitbreiding van licentierechten;

        • opzetten van een intranet systeem voor de organisatie;

        • trainingen voor personeel en rechters voor gebruik intranet en de uitspraken database alsook kennis app van de Hoge Raad met legal intelligence;

        • ontwikkelen van software voor de bedrijfvoeringsonderdelen van de rechtspraak, waaronder salarisadministratie, finance en facility;

        • vervanging van de vele oude en afgeschreven hardware.

      2. Ontwikkelen van een digitale zaakregistratie en documentatie-beheerssysteem strafzaken in overleg en samenwerking met het Openbaar Ministerie en de Orde van Advocaten met ondersteuning van het Gemeenschappelijk Hof Antillen.

      3. Uitbreiding capaciteit van de organisatie middels voortzetting van de opleiding van nieuwe rechters en schrijfjuristen civiel. De opleiding voor schrijf­juristen straf is in juli 2023 afgerond en de 10 afgestudeerde schrijfjuristen zijn reeds opgenomen in de sterkte van de strafsector.

      4. De bedrijfsvoering zal worden versterkt met HRM, Facility, ICT en Finance medewerkers.

      Automatisering, onderhoud daarvan en opleidingen kosten aardig wat geld, vandaar dat deze begrotingsposten prominent prijken op de ingediende begroting van het Hof 2024.

      Cijfers bijzondere rechtscolleges

      De statistieken van de bijzondere rechtscolleges presenteer ik u in onderstaande cijfers:

      Tuchtzaken notarissen

      Vier nieuwe tuchtzaken zijn ingediend het afgelopen zittingsjaar tegen notarissen en 12 zaken, ook van het voorgaande zittingsjaar zijn afgerond middels een beslissing. Er lopen op dit moment nog 18 tuchtzaken bij het tuchtcollege voor notarissen.
      In hoger beroep lopen er op dit moment 2 tuchtzaken tegen notarissen.

      Tuchtzaken advocaten

      Tegen advocaten zijn er 33 nieuwe tuchtzaken ingediend in eerste aanleg, waarvan 10 zijn afgewikkeld middels uitspraken en 23 nog lopende zijn.
      In hoger beroep lopen er op dit moment 14 tuchtzaken tegen advocaten die nog afgewikkeld moeten worden middels een beslissing.

      Tuchtzaken medici

      Tegen medici zijn er bij het medisch tuchtcollege het afgelopen zittingsjaar 4 nieuwe klachten ingediend in eerste aanleg. Totaal zijn er 10 zaken die nog in behandeling zijn. Er zijn in 2 zaken uitspraak gedaan het afgelopen zittingsjaar.
      In hoger beroep zijn er het afgelopen zittingsjaar geen nieuwe tuchtzaken tegen medici binnen gekomen. Er zijn 4 oude hoger beroepszaken afgerond middels een beslissing.

      Krijgsraad

      Het afgelopen zittingsjaar zijn er 17 nieuwe zaken ingediend bij de Krijgsraad, waarvan 1 zaak is afgerond middels een uitspraak en 116 zaken nog lopende zijn, inclusief zaken van het jaar daarvoor. De justitiabelen en het Hof kijken naarstig uit naar een geregelde afdoening van deze 116 zaken bij de Krijgsraad.
      In hoger beroep loopt er momenteel 1 zaak tegen 5 ex-militairen.

      Raad van Beroep belastingen.

      Raad van Beroep belastingen heeft geen nieuwe zaken ontvangen; 1 nog lopende zaak is ingetrokken. De belastingrechtspraak zal in 2024 bij de rechtspraak worden belegd, vooropgesteld dat de Algemene Wet Belastingen en de Wet Belasting Rechtspraak reeds in werking zijn.
      In totaal werken er 12 van de 30 rechters van het Hof in de bijzondere rechtscolleges in eerste aanleg.

      Klachten tegen deurwaarders

      Tegen deurwaarders zijn bij het Hof van Justitie in 2023 ingevolge het Deurwaardersbesluit 3 nieuwe klachten ingediend en deze zijn nog in behandeling.

      Klachten tegen rechters

      Ingevolge de gedragscode en de klachtenregeling van het Hof van Justitie zijn 2 klachten ingediend tegen rechters waarvan 1 is afgehandeld en 1 nog in behandeling is.

      Samenwerkingen en projecten

      Dames en heren, notabelen,
      Het afgelopen zittingsjaar zijn de samenwerkingen tussen het Hof en de Hoge Raad der Nederlanden, de Raad voor de Rechtspraak Nederland en het Gemeenschappelijk Hof van de Antillen beklonken en zijn er reeds projecten in uitvoering met deskundige ondersteuning van deze rechtsprekende instituten van de rechtsfamilie.
      Er zijn 2 lopende projecten met de Hoge Raad der Nederlanden. Deze zijn:

      • Implementatie belastingrechtspraak bij het Hof van Justitie. De conceptwetten Algemene Wet Belastingen en Wet Belastingrechtspraak zijn met ondersteuning van deskundigen van de Hoge Raad reeds versterkt en aangeboden aan de minister van Financiën en Planning en de minister van Justitie en Politie.

      • Eind oktober worden de rechters getraind middels een cursus formeel belastingrecht en in februari 2024 wordt de training materieel belastingrecht verzorgd.

      • De verwachting is dat de aan de Regering aangeboden conceptwetten in het eerste kwartaal van 2024 reeds in werking zijn. Het Hof is dan gereed om de belastingrechtspraak ter hand te nemen voor een effectievere rechtsbescherming van de burger.

      • Aansluiting bij kennisplein en zoekmachine legal intelligence. De Hoge Raad heeft het Hof aansluiting verleend voor gebruik van zijn juridische digitale platform waarin alle juridische literatuur, lectuur en jurisprudentie is ondergebracht.

      • Rechters en juridische ondersteuning hebben reeds online toegang tot dit platform en begin november volgt een fysieke training door een deskundige van de Hoge Raad voor optimaal gebruik van dit platform.


      Er zijn 3 projecten met de Raad voor de Rechtspraak:

      • Een stageprogramma voor 3 functionarissen van het Hof bij de communicatie unit van de Raad voor de Rechtspraak en de persrechters van enkele Nederlandse gerechten.

      • Dit programma is afgelopen maand afgerond en de vruchten zullen de komende periode geplukt worden middels implementatie van de nieuwe inzichten voor betere informatievoorziening vanuit de rechtspraak naar de samenleving toe in aanhangige rechtszaken.

      • Beschikbaarstelling van praktijkopleiders (Nederlandse rechters) voor de vorming van nieuwe rechters en schrijfjuristen en heeft een verloop van 3 jaren. Dit project is reeds in uitvoering.

      • Het project digitale ontsluiting en professioneel beheer van het archief van de rechtspraak. Het wachten is op de goedkeuring van het Makandra Fonds om de uitvoering ter hand te nemen.


      Met het Gemeenschappelijk Hof van de Antillen zijn er 2 lopende projecten:

      • Technische ondersteuning bij de implementatie van de digitale zaakregistratiesystemen en documentbeheerssystemen civiel en straf, waarvan het registratiesysteem civiel reeds in gebruik is en thans gewerkt wordt aan het registratiesysteem straf.

      • Het gaat om dure digitale softwaresystemen, waarvan de ontwikkeling van de software alleen ongeveer € 700.000 heeft gekost en de maandelijkse onderhouds-, licentie- en trainingskosten voor het Hof ongeveer SRD 250.000 beslaan.

      • Trainingen en cursussen civiele en strafjurisprudentie voor zittende rechters bij het Gemeenschappelijk Hof van de Antillen.

      Focus in 2024

      Geachte aanwezigen,
      In 2024 zal het Hof bijzondere focus leggen op de volgende beleidsonderdelen, onverminderd hetgeen eerder reeds is aangegeven over beleidsdoelen van de rechtspraak voor 2024, te weten:

      • Nieuw Burgerlijk Wetboek: gereed maken rechters en juridische ondersteuners voor toepassing Nieuw BW in de rechtspraktijk in 2024.

      • Verzelfstandiging Rechterlijke Macht bij wet.

      • Personele verzelfstandiging vooruitlopend bij resolutie.

      • Meervoudige kamers eerste aanleg.

      • Afronding renovatie BUFAZ-gebouw.

      • Initiatiefwet rechtspositieregeling Rechterlijke Macht.

      • Rechtspositie verbetering functionarissen, griffiers en medewerkers RM (hoge prioriteit).

      Nieuw BW

      Het Nieuw BW is reeds in behandeling in het Parlement en de rechters, schrijfjuristen en raio’s worden op dit moment getraind in onderdelen daarvan. De rechtspraak wordt gereed gemaakt voor de toepassing van het Nieuw BW in 2024 in de rechtspraktijk.

      Verzelfstandiging Rechterlijke Macht

      De Strategische Beleidscommissie Modernisering en Verzelfstandiging Rechterlijke Macht werkt vanaf 1 april 2023 aan het verzelfstandigingstraject van het Hof en het OM en de Nieuwe Organisatiewet van deze Macht.
      De conceptwet zal aangeboden worden aan de Regering in het eerste kwartaal van 2024 en de implementatiefase zal enige tijd in beslag nemen omdat de betrokkenheid van de hele rechterlijke en OM-organisatie, alsook de advocatuur, van belang zal zijn daarbij.

      Vooruitlopend, personele verzelfstandiging bij resolutie

      In de tussentijd worden de mogelijkheden bekeken om naast de resolutie handelende over de financiële verzelfstandiging die reeds enige tijd in werking is, ook slagvaardigheid te ontwikkelen voor de rechterlijke macht met een resolutie handelende over personele verzelfstandiging. Na interne besprekingen hierover zal de Strategische Beleidscommissie een voorstel doen toekomen aan de Regering.
      Het is het Hof niet ontgaan dat de President van de Republiek Suriname in zijn jaarrede onlangs, het beleidsvoornemen van de Regering heeft bevestigd dat de verdere modernisering en verzelfstandiging van de Rechterlijke Macht in 2024 ter hand zal worden genomen.
      We kijken daarom vol verwachting uit naar de verdere verrichtingen van de multidisciplinaire Strategische Beleidscommissie Modernisering en Verzelfstandiging Rechterlijke Macht, waarin vertegenwoordigers zitten van het Hof, het OM, het Departement van Justitie en de Orde van Advocaten.

      Meervoudige kamers eerste aanleg

      In voormelde organisatiewet zal ook de mogelijkheid gecreëerd worden voor het instellen van meervoudige kamers in zich daarvoor lenende gevallen in de eerste aanleg rechtspraak civiel en straf (zaken met grote financiële of maatschappelijke impact).
      Met de implementatie daarvan zal evenwel gewacht moeten worden op de nieuwe lichting rechters en schrijfjuristen die gereed zullen zijn per eind 2025.

      Afronding renovatie oud-BUFAZ-gebouw t.b.v. het Hof

      De afronding van de renovatie van het oud-Bufaz-gebouw ten behoeve van de bedrijfsvoering van het Hof en als knowledge centre van de rechtspraak is in zicht.
      Als er geen andere stagnaties zijn, waaronder beschikbaarheid van het totaal begroot bedrag van het dienstjaar 2023, hoopt het Hof dit gebouw in gebruik te kunnen nemen rond eind december 2023.

      Paleis van Justitie

      Geachte waarnemend President,
      De bouw van een paleis van Justitie schijnt van de baan te zijn vanwege non-prioritering door de Regering voor een IDB-lening alsook de niet-beschikbaarheid van een geschikt terrein hiervoor.
      De rechterlijke macht is thans ondergebracht in 5 afzonderlijke gebouwen in de binnenstad, waarbij de onderhouds- en instandhoudingskosten een enorme druk leggen op de begroting van het Hof en er enorme parkeerproblemen zijn voor gebruikers en bezoekers van de gebouwen.
      Indien goedkeuring van de Regering zou worden verkregen zou hierin verandering kunnen komen middels de bouw van een paleis van Justitie uit de IDB-fondsen, waarbij alle onderdelen van de rechtspraak in 1 gebouw ondergebracht zullen worden met voldoende parkeergelegenheid voor gebruikers en bezoekers. Ik vraag nogmaals de aandacht van de Regering hiervoor.

      Initiatiefwet rechtspositieregeling Rechterlijke Macht

      Geachte Voorzitter van DNA,
      De welbekende en vanaf 1975 verwachte ‘Cayana granman’ (de organieke wet rechtspositieregeling Rechterlijke Macht) is aangekomen in het Parlement middels een initiatiefvoorstel.
      Als de tekenen niet bedriegen zal hij spoedig permanent verblijf krijgen binnen ons Staatsbestel, waarna de Rechterlijke Macht vaart kan maken met de structurele rechtspositieregeling van de overige functionarissen en medewerkers van de Rechterlijke organisatie.
      De rechterlijke macht zal in 2024 bijzondere aandacht schenken aan de rechtspositie van functionarissen, griffiers en medewerkers van de rechterlijke organisatie, dit om verdere uitstroom van goede en gekwalificeerde krachten tegen te gaan.
      De personele verzelfstandiging binnen de nieuwe organisatiewet zal gepaard gaan met een gedegen functiewaarderingssysteem, uit te voeren door organisatiedeskundigen met affiniteit voor rechterlijke organisaties.
      De voorstellen zullen worden aangeboden in het kader van de nieuwe organisatiewet die in voorbereiding is bij de Strategische Beleidscommissie Modernisering en Verzelfstandiging Rechterlijke Macht.
      In dit verband zal in de begroting van 2024 rekening moeten worden gehouden met ruimere personele kosten.
      Bedenk, dat zonder gemotiveerde, goede en gekwalificeerde krachten, elke organisatie gedoemd is te falen bij het efficiënt en beleidsmatig uitvoeren van de taken, verplichtingen en verantwoordelijkheden.

      Begroting 2023

      Geachte aanwezigen,
      Evenals goede krachten heeft een organisatie ook middelen nodig om de dagelijkse en maandelijkse operationele uitgaven te kunnen dekken en zo de rechtspraak gaande te houden alsook het voorgenomen beleid uit te voeren voor dat jaar.
      Ik breng u terug naar de begroting van het hof voor het dienstjaar 2023 hieronder.
      De totale begroting 2023 van het Hof bedraagt SRD 129.468.000, hetgeen neerkomt op ongeveer 0,25% van de totale overheidsbegroting van 2023.
      De tot op heden bij KO goedgekeurde bedragen door het Departement van Financiën en Planning bedragen SRD 96.193.000, dit bedrag is inclusief lonen, salarissen en sociale lasten groot SRD 79.168.000.
      Van het totaal bij KO goedgekeurde bedrag van SRD 96.193.00 is daadwerkelijk tot heden SRD 78.877.405 beschikbaar gesteld aan het Hof, terwijl het Hof tot heden voor een bedrag groot SRD 87.876.732 heeft gerealiseerd.
      Over het eerste, tweede en derde kwartaal van 2023 moet nog een bedrag worden gestort aan KO-middelen groot SRD 17.315.595. Door dit tekort aan stortingen is een achterstand in betalingen ontstaan voor het Hof voor geleverde goederen en diensten door derden gedurende voormelde kwartalen.
      Voor het vierde kwartaal van 2023 is het restant bedrag van de begroting bij KO goedgekeurd, bedragende SRD 16.220.000.
      Het Hof realiseert zich de penibele situatie van Staatsfinanciën en de inspanningen die worden getroost zijdens het Departement van Financiën en Planning om de economie draaiende te houden en de meest cruciale onderdelen te voorzien van Staatsmiddelen met de schaars beschikbare inkomsten van de Staat, doch ik ben genoodzaakt te vermelden dat het voor het Hof niet past, dat bedrijven en personen die goederen en diensten hebben verleend aan de rechterlijke macht, niet prompt betaald kunnen worden conform afspraak en dus de rechterlijke macht voorschieten; het past niet!
      Enkele leveranciers zijn zelfs ertoe overgegaan om een percentage bij vooruitbetaling te bedingen, voordat het goed of de dienst geleverd wordt.
      Ik breng u in herinnering dat de enige leverancier van geldmiddelen aan de rechtspraak, conform de comptabiliteitsregelingen, de Staat Suriname is!

      Begroting 2024

      Waarnemend President, Voorzitter DNA,
      Onlangs heeft het Hof zijn begrotingsbijdrage voor het dienstjaar 2024 ingevolge de resolutie financiële verzelfstandiging Rechterlijke Macht, ingediend bij het Departement van Financiën en door tussenkomst van de Regering aan De Nationale Assemblée.
      De geraamde kosten voor de bedrijfsvoering (operationele en instandhoudingskosten) en het beleid (programma’s) van het Hof voor het dienstjaar 2024 zijn als volgt opgebouwd:

      Operationele uitgaven
      – Lonen, salarissen, sociale premies etc. SRD 120.285.000
      – Gebruik van goederen en diensten SRD 25.939.000
      – Inventaris SRD 6.000.000
      – Transportmiddelen SRD 6.300.000
      Programma’s
      – Infrastructurele werken SRD 19.935.000
      – Modernisering/verzelfstandiging SRD 20.278.000
      Totale begroting Hof van Justitie SRD 198.736.000

      Ten opzichte van de totale overheidsbegroting, dienstjaar 2024 van ongeveer 60 miljard SRD beslaat de begroting van de rechtspraak met ongeveer SRD 200 miljoen, plus minus 0.33 procent.
      Het begrotingsplafond voor het Hof conform afspraken bij de verzelfstandigingsresolutie SB 2022 no 38 is vastgesteld op 2 procent van de totale overheidsbegroting.
      Bij het opstellen van de hofbegroting wordt rekening gehouden, met de economische aspecten waarmee wij in dit land thans te kampen hebben en bezuinigings­aspecten alsook de realisatiekracht van de rechterlijke organisatie op dat moment.
      Het Hof zal, net als het vorig jaar, vragen om bij nota van wijziging toch wat ruimer te mogen inzetten op enkele cruciale onderdelen van het beleid van de rechtspraak, om in deze moeilijke tijden toch recht en waarheid, maar bovenal vertrouwen te blijven toebedelen aan de rechtzoekende!
      Ik herhaal hetgeen ik in mijn jaarrede van 2023 heb gezegd: in elke goede rechtsstaat worden er begrotingsverhoudingen tussen de Staatsmachten afgesproken gegeven de bevoegdheden, verplichtingen en verantwoordelijkheden voor de instandhouding en ontwikkeling van de rechtsstaat.
      Terwijl de instandhouding van de rechtsstaat de samenleving ongeveer 200 miljoen zal kosten in 2024, is de middelenbegroting van het Hof zijnde niet-belasting middelen geraamd op ongeveer SRD 312.000 aan opbrengsten vastrecht voor het indienen van civiele rechtszaken door de justitiabele.
      Alle justitiabelen die in 2023 de in totaal ongeveer 5.527 nieuwe civiele zaken hebben ingediend, hebben totaal dus SRD 320.000 betaald aan de overheid voor deze dienstverlening, terwijl die dienstverlening de Staat in 2023 tot nu toe, totaal SRD 96.193.000 heeft gekost.
      Een justitiabele heeft dus het afgelopen zittingsjaar gemiddeld SRD 57 bijgedragen aan een door hem/haar nieuw ingediende civiele zaak.
      Dit duidt op een bijzondere tegemoetkoming aan de justitiabelen door de Staat Suriname bij het procederen. Opeenvolgende regeringen verdienen hiervoor een pluimpje, omdat de rechtspraak al die jaren, uitermate toegankelijk is gebleven voor de rechtzoekende, ook de justitiabele met brede schouders en ongeacht de hoogte van de vordering en inflatie!

      Jubileumjaar

      Geachte aanwezigen,
      Wij hopen op, geloven in, bidden voor en werken naar betere momenten in het nieuwe zittingsjaar!
      In dit verband kondig ik 2024 aan als een jubileumjaar voor de rechtspraak. Op 1 mei 2024 zal het Hof van Justitie 155 jaar bestaan en dit zal het Hof niet ongemerkt voorbij laten gaan. De werkgroep Jubileumviering Hof van Justitie onder leiding van collega-rechter mr. Ingrid Lachitjaran is reeds bezig met de planning en organisatie van het geheel.
      Programmaonderdelen van de viering komen neer op:

      • Het organiseren van een conferentie.

      • Presentatie van het jubileum boek getiteld: ‘Van het rode en zwarte hof naar het Hof van Justitie van Suriname’.

      • Voordrachten in verband met een decoratie-plechtigheid van juristen die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en instandhouding van het Hof van Justitie als Staatsmacht binnen de trias politica.

      • Bewustwordingsprogramma’s over rol en taken van de rechterlijke macht en in het bijzonder de onafhankelijke rechter bedoeld in artikel 10 van de grondwet, in de samenleving.


      Ik reken op uw aller ondersteuning, ook in het nieuwe zittingsjaar. Laten wij elkaar op het pad van de verdere ontwikkeling van de rechtspraak en dus de rechtsstaat Suriname wederom enerzijds sterkte en anderzijds succes toewensen in het zittingsjaar 2024.

      Tot slot

      Ik spreek nogmaals mijn erkentelijk uit aan eenieder die voor en ten behoeve van een goede rechtspraak in onze natie en in het belang van de rechtsstaat en de justitiabelen in het bijzonder, de schouders onder het werk zet, zowel het bestuurlijk deel van het werk, doch vooral het rechtsprekend deel van het werk. We hebben geen tijd te verliezen om de gestelde doelen ter modernisering en versnelling van de rechtspraak ten behoeve van de rechtzoekenden te realiseren.
      Ik wens u allen mede namens alle rechters en de rechterlijke organisatie een sportief, rechtschapen, vredevol en rechtsstatelijk zittingsjaar toe; alles te genieten in volle gezondheid. Moge de Bron des Levens ons daarin bijstaan en ons daarbij genadig zijn!
      Met deze woorden verklaar ik het zittingsjaar van de rechtspraak 2024 (oktober 2023 – september 2024) voor geopend.

      Paramaribo, vrijdag 6 oktober 2023

      Toespraak Procureur-Generaal mw. mr. G. Parasingh

      Op dezelfde bijeenkomst is namens de Procureur-Generaal bij het Hof van Justitie van Suriname, mw. mr. G. Parasingh, ook een toespraak gehouden waarin zij het jaarverslag 2023 van het Openbaar Ministerie Suriname heeft besproken en nader toegelicht. De tekst van dit jaarverslag is niet in dit nummer opgenomen, maar te raadplegen op de website van het Openbaar Ministerie Suriname:
      https://www.openbaarministerie.sr/files/1hQ0z01R5Py9TKK0Ax5E.pdf.

Bewerkt door de redactie.

Print dit artikel