Nederlands Tijdschrift voor Strafrecht

Article

De regels van het OM over de kennisneming van processtukken door slachtoffers nader beschouwd

Betwisting van het uitgangspunt dat een machtiging vooraf niet is vereist en de mogelijkheid tot bezwaar niet bestaat bij het weigeren van kennisneming

Auteurs Mr. N.A. (Nanouk) Schipper
DOI
Auteursinformatie

Mr. N.A. (Nanouk) Schipper
Mr. N.A. (Nanouk) Schipper is senior juridisch adviseur bij het Landelijk Bureau Vakinhoud rechtspraak, afdeling strafrecht.
  • Samenvatting

      Op 1 maart 2024 is de Aanwijzing slachtoffers in het strafproces in werking getreden. Deze Aanwijzing vervangt de Aanwijzing Slachtofferrechten en bevat nieuwe regels voor de kennisneming van processtukken door slachtoffers. Het Openbaar Ministerie hanteert sindsdien het uitgangspunt dat voor het weigeren van een verzoek tot kennisneming van processtukken door het slachtoffer geen machtiging van de rechter-commissaris is vereist en het slachtoffer tegen deze beslissing geen bezwaar kan maken bij de rechter-commissaris. In deze bijdrage wordt dit standpunt door de auteur betwist aan de hand van wetsgeschiedenis, jurisprudentie en literatuur.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.