Crimmigratie & Recht

Article

Schijnconstructies en gesjoemel in de Europese transportsector

Het perspectief van vrachtwagenchauffeurs

Trefwoorden precair werk, transportsector, schijnconstructies, arbeidsmigratie, arbeidsmarkt
Auteurs Anke van der Hoeven en Masja van Meeteren
DOI
Auteursinformatie

Anke van der Hoeven
Dr. A.M.H. (Anke) van der Hoeven LLM MSc heeft jarenlang als praktijkjurist bij de rechtbanken Amsterdam en Den Haag en de Nationale ombudsman gewerkt. Daarna heeft zij criminologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden en aansluitend promotieonderzoek gedaan naar het gebruik van schijnconstructies door werkgevers in de Europese Unie waaronder Nederland. Als casestudie is de transportsector onderzocht en zijn intra-EU vrachtwagenchauffeurs geïnterviewd en bevraagd over hun arbeidssituatie. Van der Hoeven is in december 2023 gepromoveerd en werkt sinds 1 januari 2024 als Universitair Docent Arbeidsrecht bij Tilburg University.

Masja van Meeteren
Prof. dr. M.J. (Masja) van Meeteren is hoogleraar Criminologie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit en redactielid van dit tijdschrift. Haar onderzoeksinteresse gaat uit naar vraagstukken op het snijvlak van criminaliteit en sociale ongelijkheid. Met zowel kwalitatieve als kwantitatieve methoden onderzoekt zij het functioneren van de strafrechtspleging en de beleidsmatige aanpak van criminaliteit, de rol van slachtoffers daarbinnen en de mate waarin mensen actoren en organisaties in de rechtshandhaving legitiem achten. Ze focust daarbij op het inzichtelijk maken en begrijpen van etnische en andere sociale verschillen.
  • Samenvatting

      In het maatschappelijk, politiek en wetenschappelijk debat over schijnconstructies op de Europese arbeidsmarkt, worden schijnconstructies als per definitie nadelig beschouwd voor de arbeidskrachten. Het is echter niet duidelijk hoe arbeidskrachten hier zelf naar kijken. In dit artikel worden de percepties van vrachtwagenchauffeurs, werkend in het Europese wegvervoer, over het gebruik van schijnconstructies in hun sector onderzocht. De resultaten laten zien dat Nederlandse chauffeurs door dezelfde bril van benadeling en uitbuiting kijken, maar dat dit niet het geval is voor Oost-Europese chauffeurs en derdelanders. Zij zien het soms als een mogelijkheid om meer te verdienen dan in Oost-Europa. Zij zien het niet als uitbuiting of benadeling, maar als een mogelijkheid die ze zelf kunnen aangrijpen. Deze bevindingen komen overeen met inzichten uit de literatuur over de percepties van arbeidsmigranten over informele arbeid.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.