Boom Strafblad

Article

Van genderneutraliteit naar gendersensitiviteit: de invloed van positieve verplichtingen op de aanpak van gendergerelateerd geweld tegen vrouwen

Trefwoorden Positieve verplichtingen, Gendergerelateerd geweld, Gender en strafrecht, Seksueel geweld, Relationeel geweld
Auteurs mr. dr. E.C. (Ellen) Gijselaar en Mr.dr. M. (Mojan) Samadi
DOI
Auteursinformatie

mr. dr. E.C. (Ellen) Gijselaar
Ellen Gijselaar is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.

Mr.dr. M. (Mojan) Samadi
Mojan Samadi is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden en tevens redacteur van dit blad.
  • Samenvatting

      Dit artikel bespreekt de implicaties die positieve verplichtingen vanuit het EVRM hebben voor het strafrechtelijke antwoord op gendergerelateerd geweld tegen vrouwen. Na een schets van de achtergrond van positieve verplichtingen, alsmede een indeling van verschillende typen positieve verplichtingen, beschrijven de auteurs de verplichtingen die het EHRM tot nu toe heeft geformuleerd inzake de (strafrechtelijke) aanpak van intiem partnergeweld en seksueel geweld. Vervolgens wordt ingegaan op de rol die gendersensitiviteit dient te spelen in het strafrecht en welke gevolgen te verwachten zijn voor de Nederlandse praktijk.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.