Bsb_cover
Rss

Boom Strafblad

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2024 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Ongelijkheid en de strafrechtspleging

Trefwoorden Ongelijkheid, Armoede, Gender, Racisme, Discriminatie
Auteurs mr. dr. E.C. (Ellen) Gijselaar, Mr. S.E. (Skander) Iqbal, Dr. R.M. (Rosa) Koenraadt e.a.
Auteursinformatie

mr. dr. E.C. (Ellen) Gijselaar
Ellen Gijselaar is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.

Mr. S.E. (Skander) Iqbal
Skander Iqbal is docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.

Dr. R.M. (Rosa) Koenraadt
Rosa Koenraadt is universitair docent criminologie aan de Universiteit Leiden.

mr. dr. L.A. (Marloes) van Noorloos
Marloes van Noorloos is universitair hoofddocent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.

Mr. dr. M. (Mojan) Samadi
Mojan Samadi is universiteit docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden. Zij is tevens redacteur van dit blad.
Artikel

Van schulden naar straf en terug

Een verkenning van de vicieuze cirkel van financiële problemen, criminaliteit en bestraffing, bezien vanuit verschillende fasen van het strafproces

Trefwoorden Problematische schulden, Financiële verplichtingen, legal financial obligations, Cumulative disadvantage, (ex)justitiabelen
Auteurs dr. R. (Rosa) Koenraadt en dr. mr. E.G. (Elina) ‘t Zand
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage laten de auteurs zien dat financiële problemen kunnen ontstaan of cumuleren in verschillende fasen van het strafproces, wat kan resulteren in een neerwaartse spiraal van financiële problemen, criminaliteit en bestraffing


dr. R. (Rosa) Koenraadt
Rosa Koenraadt is universitair docent criminologie aan de Universiteit Leiden.

dr. mr. E.G. (Elina) ‘t Zand
Elina van ’t Zand is universitair docent criminologie en strafrecht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

Strafbaarstelling, armoede en sociaaleconomische ongelijkheid

Trefwoorden Discriminatie, Dakloosheid, Sociaaleconomische ongelijkheid, Haatmisdrijven, Bedelverbod
Auteurs mr. dr. L.A. (Marloes) van Noorloos
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel gaat op exploratieve wijze in op de rol van armoede en sociaaleconomische ongelijkheden bij de inzet van het Nederlandse strafrecht. Wanneer kan ogenschijnlijk neutrale criminalisering sociaaleconomische ongelijkheden in de hand werken en mensen in armoede verder benadelen – denk aan bedel- en buitenslaapverboden – en welke rol spelen mensenrechten daarbij? Daarnaast wordt gekeken naar een mogelijke positieve rol voor het strafrecht om sociaaleconomisch kwetsbaren te beschermen, zoals door het tegengaan van haatmisdrijven (hate crime) op grond van sociaaleconomische positie.


mr. dr. L.A. (Marloes) van Noorloos
Marloes van Noorloos is universitair hoofddocent straf(proces)recht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

Is sprake van klassenjustitie bij strafrechtelijke onderzoeken naar economische criminaliteit in een corporate omgeving?

Trefwoorden Klassenjustitie, Witteboordencriminaliteit, Ongelijkheid, Transactiepraktijk, Financieel-economisch strafrecht
Auteurs mr. J.T.C. (Jan) Leliveld
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage bespreekt de auteur drie aspecten van witteboordencriminaliteit die verbandhouden met het beeld dat er sprake is van klassenjustitie in deze context. De auteur betoogt dat de bijzonderheden die gepaard gaan met de strafrechtelijke aanpak van financieel-economische delicten meebrengen dat voorzichtigheid geboden is bij de beantwoording van de vraag of in de corporate context sprake is van klassenjustitie.


mr. J.T.C. (Jan) Leliveld
Jan Leliveld is advocaat bij Van Doorne N.V. te Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof in Den Haag.
Artikel

Access_open Waar komen ongelijkheden in het jeugdstrafrecht vandaan?

Over invloedssferen van jeugdstrafrechtelijke besluitvorming, mechanismen van ongelijkheid en de noodzaak van onderzoek en hervorming

Trefwoorden Jeugdstrafrecht, Strafrecht, Ongelijkheid, Besluitvorming, Gelijkheidsbeginsel
Auteurs mr. dr. Y.N. (Yannick) van den Brink en Dr. C.M. (Caroline) Lanskey
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage geeft inzicht in mechanismen die ten grondslag liggen aan ongelijkheden in besluitvorming in de jeugdstrafrechtsketen. Aan de hand van bevindingen uit focusgroepen en interviews met professionals uit de jeugdstrafrechtspraktijk, gecombineerd met kennis uit eerder onderzoek, schetst deze bijdrage de contouren van een overkoepelend analytisch kader voor het identificeren en duiden van onderliggende mechanismen van ongelijkheden in jeugdstrafrechtelijke beslissingen. Het gepresenteerde kader biedt concrete aanknopingspunten voor verder wetenschappelijk onderzoek, alsook voor de aanpak van ongelijkheden in de (jeugd)strafrechtspleging.


mr. dr. Y.N. (Yannick) van den Brink
Yannick van den Brink is universitair hoofddocent Straf(proces)recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, visiting scholar aan University of Cambridge, Institute of Criminology, fellow bij het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Den Haag.

Dr. C.M. (Caroline) Lanskey
Caroline Lanskey is university associate professor in Criminology and Criminal Justice aan University of Cambridge, Institute of Criminology en was in 2023 als Kooijmans fellow verbonden aan de afdelingen Strafrecht en Criminologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Artikel

Ongelijkheid in de strafrechtspleging: de risico’s van (algoritmische) risicotaxatie

Trefwoorden risicotaxatie-instrumenten, recidiverisico, algoritmen, Bias, Ongelijkheid
Auteurs mr. dr. L.E. (Laura) van Oploo
SamenvattingAuteursinformatie

    Risicotaxatie-instrumenten (gestandaardiseerde en wetenschappelijk onderbouwde tools die worden gebruikt om de waarschijnlijkheid te bepalen dat een individu opnieuw een delict zal plegen) worden in de Nederlandse strafrechtsketen in toenemende mate gebruikt ter onderbouwing van beslissingen over de oplegging en tenuitvoerlegging van sancties. In het wetenschappelijke debat bestaat echter discussie over de nauwkeurigheid en rechtvaardigheid van risicotaxaties. Daarbij gaat het onder meer om de vraag of risico-inschattingen, en de daarvoor gebruikte methoden, kunnen bijdragen aan ongelijkheden in de strafrechtsketen, bijvoorbeeld voor (etnische) minderheidsgroepen.


mr. dr. L.E. (Laura) van Oploo
Laura van Oploo is als universitair docent straf(proces)recht verbonden aan Tilburg University.
Artikel

Van genderneutraliteit naar gendersensitiviteit: de invloed van positieve verplichtingen op de aanpak van gendergerelateerd geweld tegen vrouwen

Trefwoorden Positieve verplichtingen, Gendergerelateerd geweld, Gender en strafrecht, Seksueel geweld, Relationeel geweld
Auteurs mr. dr. E.C. (Ellen) Gijselaar en Mr.dr. M. (Mojan) Samadi
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel bespreekt de implicaties die positieve verplichtingen vanuit het EVRM hebben voor het strafrechtelijke antwoord op gendergerelateerd geweld tegen vrouwen. Na een schets van de achtergrond van positieve verplichtingen, alsmede een indeling van verschillende typen positieve verplichtingen, beschrijven de auteurs de verplichtingen die het EHRM tot nu toe heeft geformuleerd inzake de (strafrechtelijke) aanpak van intiem partnergeweld en seksueel geweld. Vervolgens wordt ingegaan op de rol die gendersensitiviteit dient te spelen in het strafrecht en welke gevolgen te verwachten zijn voor de Nederlandse praktijk.


mr. dr. E.C. (Ellen) Gijselaar
Ellen Gijselaar is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.

Mr.dr. M. (Mojan) Samadi
Mojan Samadi is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden en tevens redacteur van dit blad.
Artikel

De strafbaarstelling van seksuele intimidatie in het licht van rechtsbelangen

Trefwoorden Seksuele intimidatie, Rechtsbelangen, Strafbaarstelling, Gendergerelateerd geweld, Openbare orde
Auteurs prof. mr. J.M. (Jeroen) ten Voorde
SamenvattingAuteursinformatie

    Sinds 1 juli 2024 is seksuele intimidatie strafbaar gesteld in artikel 429ter Sr. Deze strafbaarstelling is de eerste nationale strafbaarstelling. Dit artikel is opgenomen in Titel II van het Derde Boek van het Wetboek van Strafrecht. Daarin staan de overtredingen betreffende de openbare orde. Daaruit kan worden opgemaakt dat openbare orde het door de strafbaarstelling van seksuele intimidatie te beschermen belang is. In dit artikel wordt besproken welke gevolgen de positionering van dit artikel onder deze titel heeft voor de interpretatie van deze strafbaarstelling.


prof. mr. J.M. (Jeroen) ten Voorde
Jeroen ten Voorde is hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

De strafrechtelijke aanpak van haatmisdrijven en gendergerelateerd geweld: een discussie

Trefwoorden Haatmisdrijven, Gendergerelateerd geweld, Femicide, Discriminatie, Ongelijkheid
Auteurs mr. S.V. (Bas) Hellemons, Prof.dr. J.H.L.J. (Janine) Janssen, Mr. E. (Elmin) Omičević e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    Wat moet en vermag het strafrecht bij de aanpak van ongelijkheid en discriminatie? Deze vraag is actueel, vooral in relatie tot wat wordt aangeduid als ‘haatmisdrijven’, ‘gendergerelateerd geweld’ en ‘femicide’. Dit artikel vormt een weergave en voortzetting van de discussie die de auteurs hierover met elkaar hebben gevoerd tijdens het congres ‘Ongelijkheid en de strafrechtspleging’ op 22 maart 2024 aan de Universiteit Leiden.


mr. S.V. (Bas) Hellemons
Bas Hellemons is PhD-fellow Strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Prof.dr. J.H.L.J. (Janine) Janssen
Janine Janssen is hoogleraar Criminologie en Rechtsantropologie aan de Open Universiteit.

Mr. E. (Elmin) Omičević
Elmin Omičević is promovendus aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Prof.mr.dr. J.W. (Jannemieke) Ouwerkerk
Jannemieke Ouwerkerk is hoogleraar Europees strafrecht aan de Universiteit Leiden